Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

Íriszek

2013. március 25. - Éva.Mária

Az utóbbi időben kissé háttérbe szorult, pedig régebben a kiskertek kedvelt virága volt az írisz, vagy más néven nőszirom. Gyönyörű és hálás virág, érdemes ismét felfedezni.

irisz_viragok_kertek01.JPG

Az íriszek egyik változata a rizómás (gyöktörzses) fajta. Tőosztással könnyű szaporítani. Erre a legalkalmasabb időszak az ősz, vagy a kora tavasz, amikor még nincs meleg. A magyar kiskertekben ismert virágnak nem csak virága mutatós, de íves levelei bőséges öntözés mellett egész nyáron szépek. Számtalan színben pompázik, ez a sárga-kék virágú szinte világít a kertben.

irisz_viragok_kertek02.JPG

Az írisz vízigényes, rendszeresen öntözni kell. A napos és félárnyékos helyet egyaránt szereti. Virágait május-júniusban hozza. Telepíteni, átültetni kora tavasszal, vagy ősszel tanácsos, ha melegszik az idő, átültetés után nagyon nehezen marad meg. Rizómáit ne ültessük túl mélyre.

irisz_viragok_kertek03.JPG

A balkáni nőszirom szintén rizómás. Levelével is díszítő, nagyon dekoratív évelő növény. Víz és napfényigényes, de félárnyékban is szép. Virága kék színű.

irisz_viragok_kertek04.JPG

Hagymás növények az úgynevezett holland íriszek. Akár ősszel, akár kora tavasszal ültetjük, már az első évben bőséges virágot hoz, ami csokorban, vázában is gyönyörű.

Évelő növény, a hagymái szaporodnak, évről évre egyre nagyobb és mutatósabb virágcsoportot alkotva. Örökzöldek mellett különösen mutatós.

irisz_viragok_kertek05.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://viragok-kertek.blog.hu/api/trackback/id/tr915170617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása