Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

A szép leanderek titka

2013. július 23. - Éva.Mária

Az egyik legszebb és leghálásabb dézsás növényünk, a leander. Míg a mediterrán vidékeken a természetben is tömegével megtalálható, addig a mi éghajlatunkon nyáron virágzó, télen védelemre szoruló dézsás növény.

leander_03_blog.JPG

Megfelelő gondozás mellett tavasztól őszig hozza virágait különböző színekben. Szirmai különbözők lehetnek, és néhány változat illatos is, mint a krémszínű vanília illatú, vagy az enyhébb, fűszeres illatú fehér virág. Leggyakrabban a rózsaszín különböző árnyalatiban található kertjeinkben.

Gondozása márciusban kezdődik, amikor az első fagymentes éjszakák után kihozzuk a szabadba. Érdemes megvárni, míg a nappali hőmérséklet legalább 15 °C fok körüli lesz. Nem szabad azonnal kitenni a tűző napfényre, először tegyük védett, árnyékos helyre, ahol nem csak az erős tavaszi napfénytől de a széltől is óvjuk.

feher_leander_vkt_blog01.JPG

Ha ősszel nem metszettük vissza, most bátran megtehetjük. A következő 1-2 hónap alatt friss hajtásokat hoz, és június közepén kezd virágozni. Az őszi metszés előnye, hogy a virágzás jóval hamarabb beindul.

Ilyenkor sor kerülhet az átültetésre is, bár ezt is jobb ősszel elvégezni. A virág hamar kinövi a helyét, ezért nagyobb cserépről kell gondoskodni. A leandernek hosszú edényt válasszunk, mert gyökerei hosszan lenyúlnak. Az átültetésre általános virágföld, C típusú virágföld, vagy pálmák és leanderek ültetésére összeállított föld alkalmas. Nekünk az általános és a pálmáknak ajánlott virágföld 1-1 arányú keveréke jól bevált.

leander01_blog.JPG

A leander vízigényes, azt sem bánná, ha vízben állna. Ha száraz a talaja, azt azzal jelzi, hogy levelei elsárgulnak, lehullanak. Legalább hetente tápoldatozzuk speciális leanderek számára árusított oldattal, vagy időnként virágzásindító tápoldattal.

A leszáradt virágot egyenként kell eltávolítani, de ha egy „csokor” lenyílott, azt le kell vágni, hogy ezzel új virágok növesztésére serkentsük a növényt.

Ez a virág a napfény szerelmese, de a fiatal növények érzékenyek még a forróságra. Ilyenkor érdemes félárnyékos helyre tenni őket, amíg extrém meleg van.

vanilia_leander_blog01.JPG

Sajnos a betegségeik is megtámadhatják a növényt. Ezt a legjobb permetezéssel megelőzni. Ha kertünk van, az általános a gomba és atkaellenes permetezés nekik is használ, főleg, ha a szer lombtrágyával van dúsítva. Ha teraszon, erkélyen tartjuk, speciális szereket vegyünk annak megfelelően, hogy atka, pajzstetű, levéltetű vagy penészgomba támadja meg virágunkat.

Ősszel gondoskodjunk megfelelő helyről a teleltetéshez! Ez legyen fagymentes, és lehetőleg világos. A pincék nem alkalmasak erre, egyrészt semmi fényt nem kap a növény, másrészt tavaszra fekete penész lepheti el.

A visszametszést is megtehetjük ősszel. Még a teleltetés alatt is nő keveset, de tavasszal gyors fejődésnek indul. Két-háromszorosra is megnőhet. Télen is öntözzük meg időnkét, éppen csak annyira, hogy ne száradjon ki a talaj.

Leanderünk megfelelő gondozás mellet tavasztól őszig ontja virágait, mediterrán hangulatot varázsolva környezetünkbe.

Mielőtt megvásároljuk, vagy szaporítjuk, jó tisztában lenni azzal, hogy a minden része mérgező. Ahol kisgyermek van, fokozottan ügyelni kell arra, hogy ne egyen a növényből, ha hozzányúlt, ne vegye a kezét a szájába. Az alapos kézmosás  nagyon fontos. Ápolásához érdemes kesztyűt használni!

leander02_blog.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://viragok-kertek.blog.hu/api/trackback/id/tr665419509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása