Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

Krókuszok, tulipánok, nárciszok ültetése

2013. szeptember 23. - Éva.Mária

Ha azt szeretnénk, hogy kora tavasszal színes virágokban gyönyörködhessünk, legjobb, ha ősszel kerülnek a földbe  a virághagymák. Az ilyenkor ültetett hagymákból fejlődnek ki a legszebb virágok. Szeptember közepétől november közepéig ültethetjük őket, az időjárástól függően. Fontos, hogy az első fagyokig még gyökeret tudjanak ereszteni.

krokuszok_blog.JPG

Előkészületeket

Először is keressünk megfelelő helyet tavaszi virágainknak. A kora tavasszal nyíló krókuszok, tulipánok, nárciszok olyan helyre is kerülhetnek, ahol később árnyékos lesz a kert, hiszen ezek lombfakadás előtt virágoznak. A talaj porhanyósításával folytassuk a munkát, mert a hagymák elültetése után már nem tudjuk gondozni ezt a területet. Ez a gyomok eltávolításását, lazítást, és kötött talajnál egy kis homokkal való lazítást jelenti.

piros_tulipanok_blog.JPG

 

Tervezzük meg, melyik virág hova kerül. A tulipánokat, nárciszokat és korán virágzó társaikat érdemes törpe örökzöldek közé tenni, vagy később nyíló virágok társaságába ültetni, hogy később ne legyen feltűnő leszáradó levelük. A pázsitba  és egy-egy fa köré ültetést nem javasoljuk. Gátolja a pázsit és fa gondozását, és esztétikailag sem a legjobb megoldás.

papagáj_tulipan_blog01.JPG 

Színek

Tervezzük meg, milyen színeket szeretnénk látni kertünkben, mekkora területe áll a rendelkezésünkre, és ezek figyelembe vételével vásároljunk. Ha tarka, több színben pompázó kertet szeretnénk, érdemes színkeverékeket venni, de kiválaszthatunk 2-3 olyan színt is, ami jól mutat együtt. Ilyen párosítások lehetnek a lila-fehér, piros-narancs, a sárga- narancs-fehér. A sárga és piros szín mindig kiemelkedik a környezetéből, de nagyon szépek az elegáns hideg színek is, mint a kék- rózsaszín-fehér kombinációja.

 

 feher_tulipan_blog01.JPG

Ültetés, gondozás

Ha kör alakban ültetünk, gyönyörű színfoltokat tudunk kialakítani a kertben. A sorba, egymástól távol álldogáló virágok nem mutatnak egyik kertben sem. Ha olyan helyre kerülnek a hagymások, hogy csak sorban tudjuk elhelyezni őket, akkor sűrű, 2-3 sorban ültessük azokat. Praktikus megoldás, ha ültetőkosárba tesszük a földbe ősszel, mert akkor nyáron a kosárral együtt emelhetjük ki a talajból. A nárciszok hagymái maradhatnak a földben több éven át, de a tulipánokat 2-3 évente érdemes nyáron felszedni, majd késő ősszel újra elültetni. A krókuszokat soha nem kell felszedni, helyükön tovább szaporodnak, évről-évre szebb színfoltot alkotva

.feher_narcisz_blog02.jpg

Ha eldöntöttük, hova és milyen virághagymát teszünk, következik az ültetés. A tulipánokat, nárciszokat kb. 10 cm mélyre, a krókuszoknak csak 5.6 cm mélységre ültessük. A fagyok beállta előtt apró szemű fenyőkéreggel is betakarhatjuk az ültetés területét, hogy a nagy fagyoktól védjük a hagymákat. Tavasszal a friss zöld hajtások utat keresnek maguknak, és csodálatos színekben fog pompázni a kertünk.

 

krokusz_halvany_sarga_blog01.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://viragok-kertek.blog.hu/api/trackback/id/tr985529102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása