Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

Január a kertben

2014. január 04. - Éva.Mária

A téli kertnek is megvannak a maga szépségei, különösen, ha hótakaró borítja, és fehérek a fák és a bokrok ágai. A  tél előcsalogatta a hóvirágot, és gyönyörködhetünk a vörösre színeződött kecskerágóban, az egész télen nyíló hangafélékben, a most is virágzó árvácskában, a trombitafolyondár lilára színeződött leveleiben is.

 vkt_tel01_blog.JPG

A kertészkedők számára a január is bővelkedik tennivalókban, ha az időjárás engedi. Természetesen nagy munkákat nem érdemes tervezni, de kisebb teendők elvégzésével előkészíthetjük kertünket a következő tavaszra.

 vkt_tel03_2.JPG

Összegyűjtöttük, milyen kerti munkák végezhetők ebben a téli hónapban:

 trombita02_izs_fb_vj_blogra.JPG

Száraz levelek eltávolítása a fákról, bokrokról.

A szerszámok javítása, számbavétele, ha kell, újak vásárlása.

A gyep megtisztítása a ráhullott száraz levelektől, mohától.

A megmaradt gyomok eltávolítása.

Gyümölcsfák, lombhullató fák és cserjék metszése, kivéve a kora tavasszal virágzó cserjéket. Metszeni csak fagymentes időszakban lehet!

Az enyhe idő alkalmas azoknak a virághagymáknak az elültetésére is, amelyek ősszel nem kerültek a talajba. Ilyenkor nézzük meg az időjárás előrejelzést, mivel az ültetést legalább egy hét fagymentes időszaknak kell követnie ahhoz, hogy a hagymák gyökeret tudjanak ereszteni.

vkt_tel04_2.JPG

A lemosó permetezést már januárban el lehet végezni, de csak akkor, ha nincsen fagy és csapadék, és a következő napokban nem várható.

Lombhullató fák ültetését is elvégezhetjük. Nagyon fontos, hogy az ültetést fagymentes időszakban végezzük, és az előrejelzések szerint se legyen fagy az ezt követő napokban.

Januárban sort keríthetünk a fakivágásokra is. Akár a fa betegsége, akár a meglévő állomány frissítése, akár építkezés, kertátalakítás miatt vágatunk ki fát, előzetesen tájékozódjunk a helyi önkormányzatnál, hogy milyen esetekben vagyunk kötelesek fakivágási engedélyt kérni, és milyen feltételekkel tehetjük ezt meg.

vkt_tel02_2.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://viragok-kertek.blog.hu/api/trackback/id/tr395731356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása