Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

Tervezzünk pihenőkertet! 2. Térkövek, öntözőrendszer, talaj

2014. február 03. - Éva.Mária

A térkő a kert része

A térkövek elhelyezése átgondolt tervezést igényel. A praktikus szempontok mellett vegyük figyelembe, hogy a térkő díszít is. Döntsük el, hogy kertünket a geometrikus formákra, vagy a lágyan ívelő vonalakra építjük. Mindkettő nagyon szép, de ültetésnél is követni kell ezt a szempontot.

sxc_kerti_ut01_blog.jpgKép forrása: sxc.hu

Jó megoldás a nagyméretű térburkoló és a kavics kombinálása, a lágyan ívelő vonalak.

Rajzoljuk be a tervünkön a térkövek helyét, és válasszuk ki, milyen illik házunkhoz, környezetünkhöz, mennyi növényt akarunk ültetni.

sxc_vegyes_mertani_terko_blog.jpgKép forrása: sxc.hu

A járdalapokkal mértani kertet alakíthatunk ki.

Néhány szempontot érdemes figyelembe venni:

  • A nagyméretű kövekkel nehezebb vízszintes felületet elérni, és később jobban látszik, ha elbillenek a kövek, különösen, ha kavics ágyba helyezzük őket.
  • Kisebb kövekkel könnyebb szép felületet elérni, később kisebb elmozdulások sem olyan látványosak.
  • A nagyobb kövekkel igazi mediterrán hangulatot tudunk varázsolni.
  • A semleges színű, egyszerű formájú térkövek jó keretet adnak, ha sok növényt akarunk ültetni. A színes kert mellé ez illik jobban.
  • A színes térkő önmagában öltözteti a kertet. Új házak kertjébe bátran választhatjuk, különösen, ha kevesebb növényt tervezünk.
  • A térkő kiválasztásánál vegyük figyelembe a ház formáját és színeit. Jó, ha összhang van köztük. A tarkaságot a növényeknek kell adniuk.

sxc_kerti_ut03_blog.jpgKép forrása: sxc.hu

Igazi különlegesség a betonba ágyazott válogatott folyami kavicsból készített kerti út.

Kavicsozással is kiegészíthetjük az egyszerű kövezést. Utak mellett, házfalak tövénél nagyon szép és természetes a folyami kavics. Kerti utat is készíthetünk kavicsból. Leszórása előtt elő kell készíteni a területet. Tükröt kell ásni, majd geotextílát teríteni a kavics alá. Ez a vizet átengedi, de gyomot nem hagyja kinőni. Az előkészítés nélkül leszórt kavics egy idő után eltűnik, a gyom kinő közötte, a felület egyenetlenné válik. Rossz gyakorlat az is, ha fóliát terítenek alá. A csapadék nem tud átfolyni, még akkor sem, ha lyukakat vágnak a fólián.

sxc_kavicsos_ut_blog.jpgKép forrása: sxc.hu
Szerző: J-Stuart

A folyami kavicsból kialakított út  természetes, hangulatos.

 A térkövek lerakását legjobb szakemberre bízni. A kertépítés legdrágább eleme, és több évtizedre tervezzük.

sxc_ dking_kerti_ut02_blog.jpgKép forrása: sxc.hu
Készítette: dking

Az épület és a kövezés stílusa legyen összhangban.

Öntözőrendszer akár házilag is

Átgondolhatjuk az öntözőrendszer telepítését is, de csak akkor eredményes, ha fák, cserjék, virágok tövéhez is elér a víz. Az öntözőrendszer ott a legpraktikusabb, ahol nagy pázsitos felület van, és ennek folyamatos nedvesen tartása ezzel megoldható.

Nem kell egyszerre kialakítanunk a kert teljes öntözőrendszerét. Az elemek bővíthetők, áthelyezhetők, a csövek nem túl mélyen futnak.

Nyári forróságban legjobb a késő eseti, éjszakai öntözés. Erre kiválóan alkalma s az öntözőrendszer.

Az éjszakai öntözéssel vizet takaríthatunk meg, mert nem párolog el a kijuttatott víz nagy része. A növényeinknek jobb, mint a reggeli vagy délutáni locsolás. Este a kert lehűl, a levegő, a hőmérséklet is kellemesebb lesz.

Mielőtt hozzáfognánk az öntözőrendszer kiépítéshez, vízforrásról kell gondoskodni. A legtakarékosabb megoldás a saját fúrott kút. Tudni kell, hogy új kút létesítése engedélyköteles. A kútfúrást erre szakosodott szakemberek végzik.

A munka megkezdése előtt fontos tudni,  mennyi a kút vízhozama, a milyen a szivattyú kapacitása, milyen a víz összetétele. A magas vastartalmú víz elszínezheti a falakat, ezért vigyázni kell a vízpermet ne érje el az épületeteket.

A rendszer egy központi elosztó elemből, szektorokból, és az itt elhelyezett szórófejekből áll. Fontos, hogy jól válasszuk meg a központi elosztó rendszer helyét jól válasszuk meg, később innen tudjuk bővíteni öntözőberendezésünket! Ez egy jól hozzáférhető, de kevésbé feltűnő helyen legyen.

Házilag is össze lehet állítani egy egyszerű öntözőrendszert, szaküzletekben segítséget tudnak adni a vásárláshoz és az összeállításhoz. Ezek az egyszerű kerti öntözőberendezések nem igényel speciális eszközöket, később automatizálhatóak, fúrott kútról szivattyúval, illetve hálózati vízzel is üzemeltethetőek.

sxc_terko_viragok_blog.jpgKép forrása: sxc.hu

Térkő és virágok összhangja.

Talaj és növény összehangolva

Néhány alapvető dolgot tudnunk kell  a talajról. Megkülönböztetünk laza, kötött és normál talajt.

A laza talaj jellemzője, hogy nagyrészt homokból áll. Tápanyagban szegény, ezért legjobb, ha szerves trágyával javítjuk. Nem tartja meg a vizet, ezért addig, amíg be nem zöldül a kertünk, akár naponta többször is öntözni kell.

A kötött talaj sűrű, nehezen szárad ki, tápanyagban gazdagabb, meszes. Azokban a kertekben, ahol ilyen a talaj nagyon nehéz az ültetés, a talajt pedig egyes növények számára savanyítani, lazítani kell. Jó megoldás, ha kevés homokot és tőzeget dolgozunk a földbe. A homok javítja vízáteresztő képességet, a tőzeg vagy a savanyú föld  pedig savanyítja. A savanyú föld pH értéke 5,5 körül mozog.Tőzeges "kezelés" után gyakran kell öntözni!

Amíg a tervek elkészülnek, lazíthatjuk a talaj. Hagyományos módszer a föld átforgatása, rotálása. Ezt a munkát akár ősszel vagy télen is el lehet végezni. A biotermesztők nézete szerint viszont ez a forgatás nem tesz jót az ott kialakult életközösségnek, ezért inkább a lazítást ajánlják ásóvillával. Szellősebb, lazább lesz a szerkezete, ezáltal jobban megtartja a vizet, és a gyökérzet több oxigénhez jut.

sxc_terko01_blog.jpgKép forrása: sxc.hu

Az egyszerű, színes, burkoló is jól mutat mintázatával.

A következő rész: Régi kert átalakítása

Copyright © Sz. Banadics Éva Mindenm jog fenntaritva.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://viragok-kertek.blog.hu/api/trackback/id/tr555792766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása