Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

10 dolog a virágládák beültetéséről

2014. március 10. - Éva.Mária

Lassan itt az ideje, hogy megtervezzük, mi kerüljön a virágládákba. Bátran kísérletezzünk új virágokkal, új összeállításokkal, ehhez adunk most segítséget.

viraglada03_blog.jpg

Fotó: sxc.hu

1. Virágládák

Vegyük elő a virágládákat, és alaposan mossuk le, szárítsuk ki a napon. Ha nagyon kopott, törött, elszíneződött, érdemes újat vásárolni, mert egy csúnya láda sokat ront az összképen. Legyen nyílás a láda alján a víz elvezetéséhez, legyen tartása, hogy később ne deformálódjon a föld és a virágok súlyától.

2. Virágföld

Vásároljuk virágföldet, mert sokkal szebbek lesznek a növényeink, ha tápdús, laza talajba ültetjük. Kevés homokot is keverhetünk hozzá. Az ültetendő növény igényeihez igazodva, a savanyú talajt kedvelő virágok földjébe egy kis savanyú földet, vagy tőzeget is keverhetünk. Ehhez a kertészeti árudákban segítséget kaphatunk.

viraglada01_blog.jpg

Fotó: sxc.hu

3. Napos, vagy árnyékos?

A virágok kiválasztásánál fontos szempont, hogy milyen fekvésű az erkély, terasz, vagy ablak. Ha tűző, perzselő napra számíthatunk a délutáni órákban, akkor olyan virágot ültessünk, amely ezt jól bírja. Ilyen a jól bevált muskátli.

4. Szakítsunk a hagyományokkal!

Ültessünk a ládákba örökzöldet vagy egynyári, levelével díszítő növényt egynyári vagy évelő virággal társítva. A siker nem marad el! A dézsába ültetett nagyobb örökzöldek mellé ültessünk futó, színes egynyáriakat.

 

5. Tervezzünk színek szerint!

viraglada02_blog.jpg

Fotó: sxc.hu

Válogassunk össze egymással harmonizáló vagy kontrasztot alkotó színeket. Vannak társítások, amelyek mindig jól mutatnak: a hagyományos piros-fehér, a lila-sárga, a narancs-kék, a pink-lila, de nagyon mutatósak az azonos színű beültetések is, vagy legyen minél tarkább a virágládánk.

6. Központba a legszebbet!

Legyen mindig egy domináló virág, amihez összeválogatjuk a többit. Ez lehet egy vagy több szép muskátli is. A középre ültetett virág szépségét, színét, formáját emelje ki a többi.

7. Változatos formák

Legyen a ládában álló és csüngő virág vegyesen. Akár váltakozva is ültethetjük ezeket. Minél változatosabban a levelek formái és színe, a beültetés annál szebb.

viraglada04_blog.jpg

Fotó: sxc.hu

8.Legyen virág tavasztól őszig!

Lehetőleg olyan virágokat válasszunk, amelyek egész nyáron virágoznak. Ilyen a petúnia vagy a futó verbéna is, amely megfelelő gondozás mellett augusztus végéig szép lesz. Tervezhetjük úgy is a ládákat, hogy egy vagy több örökzöld mellett mindig az idénynek megfelelő, éppen virágzó növény díszítsen. Kora tavasszal az árvácska, később egy egész nyáron virágzó növény, ősszel pedig a nyári virágokat felválthatja az erica.

erica_ladahoz.jpg

Sötét rózsaszín színével ez a legszebb színű erica, vagy vagy más néven alpesi hanga. Virágládában örökzöldekkel társítva egész télen gyönyörű.

9.Rendszeresen gondozzuk őket!

A virágládákba ültetett növények akkor lesznek igazán szépek, ha egész nyáron tápoldattal látjuk el őket.

10.Fűszernövényeket az ablakba!

Ültessünk a teraszra, erkélyre fűszernövényeket is, megfelelő palántaföldbe! Folyamatosan szedhetjük illatos, friss leveleiket.

© Sz. Banadics Éva

A cikket csak a név és forrás látható helyen való megjelölésével lehet felhasználni.

A bejegyzés trackback címe:

https://viragok-kertek.blog.hu/api/trackback/id/tr525852655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása