Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

Négy nélkülözhetetlen gyógyító növényünk

2015. február 01. - Éva.Mária

csipkerozsa_rbgstock_blog.jpg

Számos gyógynövényünk közül a négy legnépszerűbb segít a betegségek megelőzésében, vagy kiegészíti az orvosi kezelést. Ősztől tavaszig az influenza leküzdésében is hatásosak.

Csipkebogyó

A C-vitamin felfedezése óta megbecsült gyógynövényünk lett a csipkerózsa (vadrózsa: Rosa canina) vörös termése, a csipkebogyó. Bár a belőle főzött tea nem biztosítja a napi C-vitamin szükségletet, különösen influenza vagy meghűlés idején hatóanyagai erősítik az immunrendszert, hűsítik a lázas beteget.

csipkebogyo_rgbstock_blog.jpg

Kellemes ízű tea készíthető belőle, ha 2-3 kávéskanálnyi szárított bogyót egy csésze langyos vízben néhány órán át áztatunk, így nem veszíti el C-vitamin tartalmának nagy részét, mint forrázáskor. A leszűrt, kissé megmelegített teát mézzel, nádcukorral ízesíthetjük. Ha ki akarjuk emelni ízét és aromáját, pár csepp lime vagy citrom kerülhet bele, esetleg egy narancskarikával is ízesíthetjük. Teakeverékekben is kitűnő, különösen hibiszkusszal keverve.

Kamilla

Százszorszéphez hasonló illatos virága, akár a napsugár. A kamilla, vagy más nevén az orvosi székfű (Matricaria chamomilla), univerzális gyógynövényünk. Május-júniusban nyíló virágzatát begyűjtés után szárítják, hogy majd főzete teaként kerüljön asztalunkra. Nyugtat, ha feszültek vagyunk, enyhíti a gyomorpanaszokat, a sebek gyógyulását is segíti. Hatóanyagai révén gyulladáscsökkentő, csillapítja a fájdalmat, a lázat; görcsoldó, antibakteriális hatású, serkenti az immunrendszert.

kamilla_freeimages_blog.jpg

Bármennyire is univerzális gyógynövény, vannak, akik allergiásak egyes hatóanyagaira. Irritálhatja a bőrt, a szemet, még asztmás rohamot is kiválthat az arra érzékenyeknél. Aki korábban parlagfű okozta anaphylaxiás rohamon esett át, ne használja.
Aki nem érzékeny a hatóanyagaira, annak valóságos „csodaszer”.
Így készítünk belőle teát: egy-két kávéskanál kamillavirágzatot forrázzunk le egy csésze vízzel, és pár percig hagyjuk állni. Az alaposan átszűrt teát mézzel, cukorral, citrommal ízesíthetjük.

Hársfavirág

Az illatos hársfa virágát tavasszal gyűjtik össze, szárítják, majd téli megfázásos időben könnyű teát készítenek belőle. Hatóanyagai hamar lebomlanak, ezért a begyűjtött növényt csak egy évig érdemes használni. Megfázás, torokfájás, mandulagyulladás, lázas betegség idején nélkülözhetetlen fertőtlenítő, izzasztó hatása miatt.

harsfa_rgbstock_blog.jpg

Nyugtató, lazító, naponta többször is fogyasztható. Kisgyermekek is kaphatnak gyenge főzetéből. A felnőttek teája 2 teáskanál hársfavirág leforrázásával készül. Forrón, mézzel ízesítve izzasztó hatású, gyorsítja gyógyulásunkat. Ízlés szerint édesíthetjük mézzel vagy cukorral. Ha nem túl forrón fogyasztjuk, pár csepp citrommal is kellemes ital.

Kakukkfű

A kakukkfűág a középkorban a bátorság jele volt, ma kedvelt konyhai fűszernövényünk. A Thymus szárított leveleinek főzete teaként fogyasztható: emésztésserkentő, fertőzésgátló, köhögéscsillapító, köptető, „a tüdők nemes megerősítője”. Hatóanyagát, a timolt sokáig fertőtlenítő szerként használták, de még ma is hatásos száj és toroköblögetőnek tartják.

kakukkfu_freeimages_blog.jpg
Leszűrt forrázatából, amely 2 kávéskanál szárított kakukkfűből készül, a szegfűszeg ízére emlékeztető italt készíthetünk. Ebből naponta legfeljebb csak háromszor fogyasszunk! Már néhány nap után érezteti jótékony hatását, mert csillapítja a makacs köhögést. Kisgyermeknek, terhes és szoptató nőknek, pajzsmirigy betegségben szenvedőknek ne adjunk kakukkfűteát, idősek is csak óvatosan fogyaszthatják.

fotók: rgbstock.com, freeimages.com

A bejegyzés trackback címe:

https://viragok-kertek.blog.hu/api/trackback/id/tr647130507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása