Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

Új pihenőkert tervezése 10 lépésben

2015. február 13. - Éva.Mária

freeimages_tervezes01_blog.jpg

A szép környezet kialakítása hosszú folyamat, de jó tervezéssel, és megfelelő növények kiválasztásával azonnali sikert is elérhetünk. Ahhoz adunk segítséget, hogyan tervezzünk meg egy új pihenőkertet.
Ha egy új ház köré szeretnénk megálmodni a környezetet, vagy egy régi, de üres területet kell benépesíteni növényekkel, könnyű dolgunk van, mert tiszta lappal indulunk. Fantáziánknak csak a környezet adottságai és az anyagiak szabnak határt.

freeimages_tervezes02_blog.jpg

1. Elő egy kockás papírral!
Mérjük le, vagy lépjük le kertünket, készítsünk méretarányos vázlatot. Rajzoljuk be meglévő épületeket, jelöljük az égtájakat. A tervezéshez legjobb a négyzetrácsos papír. Mire készen lesz a terv, sok változatot fogunk kipróbálni, de ez az izgalmas a dologban.

2. Amihez igazodni kell
A tervezés második lépése a térkő és az öntözőrendszer helye. Ilyenkor kell eldönteni, hogy akarunk-e grillező helyet is kialakítani, lesz-e pergola. Valójában ezeket a munkákat majd a fák ültetése után kell elvégezni, de tudni kell, hova kerülnek.

3. A kert értünk van
A szabadon maradt hellyel most már úgy gazdálkodhatunk, hogy mindennek legyen helye, amit szeretnék. Ezért tervezzük meg, hol szeretnék lombos fát, és hol szabad, gyeppel fedett területet. A sűrűn teleültetett kert ritkán szép. Ha használni akarjuk, ha jól akarjuk érezni magunkat benne, kell a szabad tér, ahol a nap mindig süt, ahonnan, ha körbe nézünk, gyönyörködhetünk a beültetett szépségekben. Ahol kisgyermek van, ott helyet kell hagyni az önfeledt szaladgálásra, játékra is.

pihenokert_blog.JPG

4. A belső tér folytatása?
Nem értünk egyet azokkal az irányzatokkal, amelyek szerint a kert a lakás folytatása. Természetesen összhangban kell lennie a ház, vagy akár a belső tér stílusával, berendezésével, de mindkettőnek más a funkciója, és mások a lehetőségei. A mi éghajlatunkon nehéz megvalósítani ezt az elképzelést, és talán nem is kellene mindenáron erre törekedni. Helyette elégedjünk meg a stílusok összhangjával, a kényelemmel és a praktikussággal, és mindennel, ami miatt szeretnénk egy szép kertet.

5. Égtájakra hangolva
A növények választásakor vegyük figyelembe a kert fekvését. Mást kell ültetni északi fekvésű részre, esetleg egy épület mögé, és mást oda, ahol a növényeket tűző nap éri, hogy csak a két szélsőséges példát nézzük.

Az északi fekvésű kertek is kapnak napot, minél nagyobbak, annál többet. Mégis, összességében több az árnyék, és hidegebbek az éjszakák és a telek. Ezért elsősorban fagytűrő növényeket ültessünk, és ha kicsi a kert, kerüljük a tömör, nagy árnyékot adó örökzöldeket, nagyra növő lombos fákat. Ültessünk árnyékot, hűvöset szerető növényeket. Példának csak két olyan növényt említünk, ami a hűvös helyet szereti. Ez a japán (Aucuba japonica) babérsom és a közkedvelt hortenzia (Hydrangea).

babersom2_blog.JPGJapán babérsom

Ha déli fekvésű a kertünk, akkor elsősorban a nyári forró, perzselő napsütésre kell gondolnunk. Csak olyan fák, bokrok, virágok jöhetnek szóba, amelyek kifejezetten ezt igénylik, egyébként az első nyáron leégnek, tönkremennek, a leggondosabb öntözés ellenére is. A rézvirág (Zinnia) és a nyári orgona (Buddleia) például a meleget szereti.

zinnia_blog02.jpgRézvirág

6. Jöhet a talajvizsgálat!
Vizsgáljuk meg a talajt, gyűjtsük össze, milyen fák, cserjék, örökzöldek, virágok telepíthetők a meglévő talajhoz.
Laza a talaj ott, ahol nagyrészt homok van, ezek tápanyagban szegények. Ide érdemes aranyesőt, levendulát, gyöngyvesszőt, mahóniát ültetni. A kötött talaj levegőtlen, „sűrű”, bár a nedvességet jól megtartja, de a levegő és oxigéntartalma kevés. Rózsát ne ültessünk ilyen helyre, de az amúgy igénytelen, ám gyönyörű nőszirom (Iris) és sásliliom (Hemerocallis) jól megél itt is. A normál talaj szerkezete és vízmegtartó képessége jó, tápanyagban is megfelelő.
A talaj szerkezete mellett azt is figyelembe kell venni, hogy az mennyire meszes. Ezt egy egyszerű vizsgálattal mi is elvégezhetjük: egy kevés földre öntsünk pár csepp ecetet, s ha pezsgést tapasztalunk, akkor meszes a talaj. Ilyenkor tőzeggel vagy savanyú földdel kell javítani.

7. Fák, bokrok, virágok
Rajzoljuk be a lombhullató fák helyét. Vegyük figyelembe, hogy milyen formájú és nagyságú lesz a lombkoronája, hogy később ne kelljen kivágni. Kerek, nagy lombkoronájú, vagy hosszú életű fát legalább 5-7 méterre ültessük az épülettől. Magas, karcsú fákat tervezhetünk közelebb is. A dió és egyes fenyőfajták is hatalmasra nőnek. Mindig a legnagyobbra növő fák beültetésével kezdjük a kert kialakítását, majd a cserjékkel folytassuk, és a virágok helyét csak utoljára alakítsuk ki. A fordított sorrend sok bonyodalmat okozhat!

pergola_freeimages_blog.jpg

8. Gyümölcsfa a pihenőkertben
A pihenőkertbe is ültethetünk gyümölcsfát, hiszen nincs szebb a tavasszal virágzó alma vagy  cseresznyefánál. Vegyük figyelembe, hogy gondozásuk, különösen a növényvédelem, eltér a dísznövényektől. Tavasszal csak a lombhullató fákat kell lemosó permetezésben részesíteni, év közben  viszont az örökzöldeket nem permetezhetjük olyankor, amikor a gyümölcs érik, mert a növényvédő szer akkor is ráhullik, ha nem oda célozzuk.

cseresznyefa_blog.JPGVirágzó almafa

9. Az elmaradhatatlan örökzöld
Az örökzöldek nem maradhatnak ki a pihenőkertből. Egyrészt nekik köszönhetően csodálatosan tiszta lesz a levegő, másrészt télen is zöld vesz körül minket. Az örökzöldek úgy szépek, ha vegyesen ültetjük a sötétzöld, a sárgás és az ezüstös növényeket. Méret és forma is legyen eltérő, kivéve, ha sövényt szeretnénk kialakítani.

tuja_blog.JPG

10. Mindig legyen nyíló virág
Végül a virágok helyét jelöljük ki, úgy megtervezve, hogy a kora tavaszi hóvirágoktól kezdve az ősz végéig nyíló virágoknak is helye legyen. Válasszunk pár cserjét is, lehetőleg olyanokat, amelyek eltérő időben virágoznak, hogy mindig legyen valami szép színfolt.

krokusz01_blog_1.JPGKrókusz

© Sz. Banadics Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://viragok-kertek.blog.hu/api/trackback/id/tr197161113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása