Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

10 tavaszváró feladat a pihenőkertben

2017. január 30. - Éva.Mária

pillangoviragu_ibolya01_1.JPG

 

Mit tehetünk a kertünkért tél végén, hogy egész évben szép legyen?

Tavasszal is lehet hagymásokat ültetni, vagy csak az őszi ültetés a sikeres?

Milyen növényeket kell lemosó permetezésben részesíteni, és egyáltalán ősszel, vagy tavasszal jó-e ezt elvégezni?

Mikor ültessek fákat, és mikor örökzöldeket?

Mindezekre és még más kérdésekre is választ kaphatsz. Összegyűjtöttük a legfontosabb tél végi, kora tavaszi tennivalókat.

 

tavaszvaro_ujkepek08.jpg

 

1. A lemosó permetezést is el lehet végezni az első hónapokban, de csak akkor, ha nincsen fagy és csapadék, és a következő napokban sem várható. A lemosó permetezést rügyfakadás előtt kell elvégezni. Nem kell mindent permetezni, csak a lombhullató fákat és cserjéket. Az örökzöldeket nem, kivéve a kecskerágót.
Korábbi években kizárólag tavasszal végeztük ezt a munkát, egy ideje ősszel és tavasszal is védelemben részesítjük a fáinkat.

2. Ültetni is ilyenkor lehet, február, március táján. Bár a lombhullató fák ültetése az ősszel jobb, szabad gyökerű fákat ilyenkor is lehet tenni. Nagyon fontos, hogy ezt fagymentes időszakban végezzük, és az előrejelzések szerint se legyen fagy az ezt követő napokban, hogy lehetősége legyen a növénynek begyökeresedni. 
Az örökzöldeket akár ősszel, akár tavasszal is ültethetjük, ezek ugyanis konténeres növények. De minél korábban, lehetőleg még márciusban kerüljenek végleges helyükre, különben félő, hogy nem maradnak meg.

 

babarozsa01_blog.jpg

 

3. Ha februárban enyhe az idő, azok a virághagymák is a földbe kerülhetnek,  amelyek ősszel nem lettek eltéve. Az ültetést legalább egy hét fagymentes időszaknak kell követnie ahhoz, hogy a hagymák gyökeret tudjanak ereszteni. A nárcisz ugyanolyan szép, mint az őszi ültetésű társai, a tulipán kicsit később virágzik, és kevesebb virágot hoz, de érdemes a szabad helyekre eldugdosni a hagymákat.

 

tavaszvaro_ujkepek01_1.JPG

narcisz03.JPG

 

tavaszvaro_ujkepek02_2.JPG

 

4. Eljött az ideje a gyümölcsfák (ezeknek is helye van a pihenőkertben), általában a lombhullató fák és a cserjék metszésének, kivéve a kora tavasszal virágzó cserjéket. Ez utóbbiakat csak ősszel szabad visszavágni, különben levágjuk a virágot hozó ágakat. Metszeni csak fagymentes időszakban szabad!

 

tavaszvaro_ujkepek03.JPG

 

A kisebb munkákról se feledkezzünk meg!

5. A szerszámok javítása, számbavétele, ha kell, újak vásárlása.

6. Száraz levelek eltávolítása a fákról, bokrokról.

7. A gyep megtisztítása a ráhullott száraz levelektől, mohától.

8. A megmaradt gyomok eltávolítása. Vigyázzunk, nehogy az ibolyatövek is áldozatul essenek!

 

tavaszvaro_ujkepek06.JPG

 

 9. Februárban sort keríthetünk a fakivágásokra is. Akár a fa betegsége, akár a meglévő állomány frissítése, akár építkezés, kertátalakítás miatt vágatunk ki fát, előzetesen tájékozódjunk a helyi önkormányzatnál, hogy milyen esetben vagyunk kötelesek fakivágási engedélyt kérni, és milyen feltételekkel tehetjük ezt meg.

10. Nézzük meg a télen védett helyen lévő dézsás növényeket, mint például a leander, hogy nem száradt-e ki a talaja. A langyosabb napokon kis adagokban kezdhetjük el öntözni. Van, amit szoktatni kell a kinti hőmérséklethez, napsütéshez, ezért a meleg déli órákban rendszeresen kinyithatjuk az ajtót vagy ablakot rövid időre. A dézsás növényeket csak akkor vihetjük majd ki, ha az éjszakai hőmérséklet sem megy 10 fok alá. Figyelem! A dézsás növények ősszel alacsonyabb éjszakai hőmérsékletet bírnak ki, mint tavasszal!

 tavaszvaro_ujkepek07.JPG

Fotó és szöveg @ Sz. Banadics Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://viragok-kertek.blog.hu/api/trackback/id/tr9812166109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása