Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

Őszi séta a Holt-Maros partján

2023. október 25. - Éva.Mária

holtmaros001.JPG

 A Holt-Marost Szeged a 19. századi folyószabályozásnak köszönheti. Az utókornak örökül maradt az Újszegeden át kanyargó Holt-Maros. Egy napsütötte őszi délelőttön sétát tettünk a folyó kevésbé felkapott és ismert szakaszán, ahol minden lépés után a természet csodáival találkoztunk.
Csend, nyugalom, nádasok, örökzöldek, gazdag növényvilág, madarak fogadtak bennünket sétánk során.

20231023_113240-zs028.jpg

 
holtmaros005.JPG

 

20231023_110156-zs004.jpg 
holtmaros010.JPG

 

holtmaros015dsc_0050.JPG

 
holtmaros006.JPG

Ültess tavasszal virágzó liliomfát!

magnolia_fb_blog01.jpg


Egyre jobban várjuk, hogy a tavasz csodái megjelenjenek, hiszen az idén hosszúra nyúlt a tél. Ilyen csoda a kora tavasszal nyíló magnólia, vagy más néven liliomfa.

Míg a kisebb kertekbe a cserje nagyságú magnóliát telepíthetjük, amelyik nem nő túl nagyra, a magasra növő magnólia fa inkább parkokba, nagyobb kertekbe ültetendő.

Még nem késő beszerezni, elültetni, akár már virágzó példányokat is. A magnólia vagy liliomfa (nem tévesztendő össze a tulipánfával) kora tavasszal virágzik, még lombfakadás előtt. Ültetéskor érdemes tőzeggel keverni a földet, mert a savanyú talajt szereti.

magnolia_fb_blog07.jpg

Liliomfa Szegeden a Széchenyi téren
Fotó: Irimiás Marcell

magnolia_fb_blog08.jpg

Liliomfa Szegeden a Széchenyi téren
Fotó: Irimiás Marcell

magnolia_fb_blog02.jpg

Liliomfa Szegeden a Széchenyi téren
Fotó: Irimiás Marcell

magnolia_fb_blog05.jpg

Liliomfa Szegeden a Széchenyi téren
Fotó: Irimiás Marcell

magnolia_fb_blog13_1.jpg

Liliomfa Szegeden a Széchenyi téren
Fotó: Irimiás Marcell

magnolia_fb_blog06.jpg

Liliomfa Szegeden a Széchenyi téren
Fotó: Irimiás Marcell

Kék és lila kerti kedvenceink

clematis03.JPGFotó@: Irimiás Marcell

Amikor a hosszú téli hónapokon arról álmodozunk, hogy az idén milyen lesz a kertünk, elsősorban színekben gondolkozunk. Ha a kék és a lila színű virágokat örökzöldekkel társítjuk, igazán elegáns kertet varázsolhatunk.

E két szín kedvelőinek összegyűjtöttünk néhány közismert, könnyen gondozható, hálás virágot.

 

Kerti klemátisz


Csodálatos virágzuhatagával a kiskertek egyik legkedveltebb évelő kúszónövénye. Lombhullató virág, nyár elején kezd nyílni, és egészen októberig virágzik több hullámban. Napos helyre ültessük, legjobban a keleti fekvésű helyeket szereti, de a virág tövét lehetőleg védjük a tűző naptól. Nálunk levendula került a tövek köré, télen-nyáron védi.  A leggyakoribb és legellenállóbb a sötétlila színű kerti klemátisz (clematis). Mivel nincsenek tapadókorongjai, támasztékra futtassuk. Készíthetünk rácsot, futtathatjuk kerítésre, oszlopra, lugasra, kiszáradt fára. Gondozása egyszerű, naponta öntözzük, talaja mindig legyen nedves. Ha a levelek, virágok barnulnak, leszáradnak, az azt jeleneti, hogy a növény iszalaghervadásban szenved. Vágjuk le a beteg ágakat, a tapasztalat azt mutatja, ez ennél a fajtánál segít. Ha kell, akár az egész növényt vissza kell vágni. A következő évben egészséges hajtásokat fog hozni.

clematis02.JPGFotó@: Virágok, kertek, természet

Apró nőszirom  (Iris pumila)


Néhány éve pár tő apró nőszirom került a kertünkbe. Évről évre kora tavasszal kinyílnak sötét-és halványlila virágai. Árnyékos helyre került, ahol jól érzi magát. Április-májusban virágzik, de leveleivel később is díszít. 20 cm-nél magasabbra nem nő.

Rizómás növény, csak ősszel, mielőtt nagyon hideg lesz, és kora tavasszal lehet átültetni. Nagy melegben az írisz nem bírja ki az ültetést. Vízigényes, félárnyékban, vagy sziklakertben nagyobb növények árnyékában jól érzi magát. Ha fenyőkérget szórunk köré, megakadályozzuk, hogy száraz legyen a talaja.

A természetben élő példányai védettek!

torpe_kek_iris02.jpgFotó@: Virágok, kertek, természet

 
Gyöngyike (Muscari Armeniacum)


Kedvelt tavaszi évelő növényünk. Illatos, üde színfolt április-májusban. Hegyvidéki növény, ezért a száraz, meleg alföldi vidéken keressünk számára árnyékos, félárnyékos helyet, ahol nem szárad ki a talaj. 15-25 cm magasra nő. Mi lombhullató talajtakaróval együtt ültettük, így nem szárad ki  a környezete, de fenyőkéreggel is ugyanezt érjük el. Hosszú virágzási ideje miatt is szeretik. Szeptemberben a sarjhagymák leválasztásával szaporíthatjuk. Csak kb. 15 cm mélyre ültessük.


furtos_gyongyike04.JPGFotó@: Virágok, kertek, természet


Pillangóvirágú ibolya (Viola papilionacea var. priceana)


Nagyvirágú ibolyának is nevezik ezt világoskék, nálunk honos, az illatos ibolyánál nagyobb növényt. Észak-Amerikában őshonos,  az eredeti faj sötét liláskék, nálunk ez a világosabb változata terjedt el. Április-májusban virágzik, illata nincs, mégis nagyon szeretik a kiskertekben. 10-15 cm magasra nő, levélzete erőteljes, sokáig szép zöld, ezért talajtakarónak is alkalmas, különösen félárnyékos helyen. Tőosztással szaporíthatjuk, erőteljes gyökerei vannak. Talajban nem válogatós, közepes vízigényű. Nyár végén vigyázzunk rá, nehogy áldozatul essen a gyomtalanításnak.


pillangoviragu_ibolya_irimias.JPGFotó@: Irimiás László

 

 Kerti nefelejcs (Myosotis sylvatica)


A nefelejcs nem maradhat ki a kedvelt kék virágok sorából. Mindenki szereti ezt a hálás, kedves kerti virágot. Csak egyszer kell elszórni a magját, virágzás után a növény gondoskodik arról, hogy is a következő évben is gyönyörködhessünk benne.

nefelejcs02.jpg

 
A 20-30 cm magas világoskék, esetleg fehér vagy rózsaszín virágait április-májusban hozza. Mivel nagy tömegben mutat jól, szegélyként, árnyas részeken talajtakaróként, korán nyíló hagymások közé üde színfoltnak kiváló. Nem maradhat ki egyetlen kertből sem, mert minden stílushoz illik.

nefelejcs01.jpg

 

Kerti árvácska (Viola wittrockiana)


Árvácskát tavasszal és ősszel is ültethetünk, úgynevezett kétéves növény (márciustól májusig, illetve október-novemberben virágzik). Változatos színeivel mindenhol jól mutat: díszíthetjük vele az erkélyeket, a teraszokat, a kerteket és a parkokat, tehetjük cserépbe, ládába, kőedénybe, évelők közé a kertbe. Az élénk színű virágok nagyszerű kontrasztot alkotnak az örökzöldekkel, a kék-sárga színpárosítás pedig sikeres. Minél több virágtövet ültetünk egymás mellé, annál jobban mutatnak. Az árvácska igénytelen növény, csak a rendszeres öntözésről kell gondoskodni, így kora tavasztól nyár elejéig ontja virágait.
Virágzási ideje nagyban függ az időjárástól. Ha hosszú, langyos, csapadékos tavasz van, sokáig nyílik, száraz forró időben csak néhány hétig virágzik.

arvacska_irimias02_blog.JPGFotó@: Irimiás László

Pázsitviola (aubrieta)

 
Az egyik legismertebb és legkedveltebb talajtakaró, sziklakerti virág. Kék, lila, rózsaszív, fehér színben kapható. Kifejezetten a napos helyet szereti. Vásárlás után azonnal ültessük el, nehogy kiszáradjanak a gyökerei. A laza talajt és a sok napsütést szereti. Kora tavasszal nyílik, és nyárra elszárad, ha nem vágjuk vissza. Ezért csak vegyes ültetésbe ajánlott tenni, ahol nem feltűnő a hiánya. Érdemes sokat ültetni és vigyázni rá, mert nagy tömegben meseszép színes párnát alkot.

keke_evelo01.JPGFotó@: Virágok, kertek, természet

 

Kerti jácint (Hyacinthus orientalis)


Sokak kedvence az illatos egyszerű kerti jácint. A nemesített változatai mellett kitűnik könnyedségével. Hagymás növény, kora tavasszal nyílik. Igazán a napos helyet szereti, talajban nem válogat, de a sok víz árthat a hagymáinak. Ha egyszer sikerül beszereznünk, sokáig megmarad a kertünkben, és évről évre nagyobb foltban díszít, nem kell a hagymákat felszedni. Virágzás után, mint általában a hagymás növényeknél, várjuk meg, míg teljesen leszárad a virág, csak aztán vágjuk le. Korai évelőkkel érdemes ültetni, például fehér és sárga nárcisszal, tulipánnal.

jacint01.JPGFotó@: Irimiás László

 

Lila virágú kökörcsin ( Pulsatilla vulgaris Violet Blue)


A lila virágú kökörcsin kora tavasszal virágzik. Harang alakú, szőrös virágjai lefele hajlóak. Árnyékban is nagyon szép, de a napos helyeket is szereti, ezért sziklakertbe is szívesen ültetik.

kokorcsin03.jpg Fotó@: Budavári Gabriella

 

Közönséges harangláb (Aquilegia vulgaris)


Az évelő virágok kedvelőinek kertjéből nem maradhat ki a harangláb. Bár virágzási ideje rövid, kevés, kecses virágot hoz, de eleganciájával mégis kiemelkedik a többi virág közül. Leggyakoribb a kék színű változata. Nevét a virág formájáról kapta, nem tévesztendő össze a harangvirággal!  Igazán a félárnyékos helyet kedveli. Május-júniusban hozza finom, haragszerű virágait. Olyan helyre ültessük, ahol érvényesül. Alacsony növények között, levelükkel díszítő évelők között különösen jól mutat. Évelő, ültetési idejével ne várjuk meg a meleg napokat, mert akkor nem marad meg.Ősszel eltűnik, de tavasszal újra kihajt. Balkáni nőszirommal összeültetve különösen jól mutat.

haranglab02.JPGFotó@: Virágok, kertek, természet

 

haranglab04.JPGFotó@: Virágok, kertek, természet

 

kek_haranglab02.JPG Fotó@: Irimiás László

@ Sz. Banadics Éva

10 tavaszváró feladat a pihenőkertben

pillangoviragu_ibolya01_1.JPG

 

Mit tehetünk a kertünkért tél végén, hogy egész évben szép legyen?

Tavasszal is lehet hagymásokat ültetni, vagy csak az őszi ültetés a sikeres?

Milyen növényeket kell lemosó permetezésben részesíteni, és egyáltalán ősszel, vagy tavasszal jó-e ezt elvégezni?

Mikor ültessek fákat, és mikor örökzöldeket?

Mindezekre és még más kérdésekre is választ kaphatsz. Összegyűjtöttük a legfontosabb tél végi, kora tavaszi tennivalókat.

 

tavaszvaro_ujkepek08.jpg

 

1. A lemosó permetezést is el lehet végezni az első hónapokban, de csak akkor, ha nincsen fagy és csapadék, és a következő napokban sem várható. A lemosó permetezést rügyfakadás előtt kell elvégezni. Nem kell mindent permetezni, csak a lombhullató fákat és cserjéket. Az örökzöldeket nem, kivéve a kecskerágót.
Korábbi években kizárólag tavasszal végeztük ezt a munkát, egy ideje ősszel és tavasszal is védelemben részesítjük a fáinkat.

2. Ültetni is ilyenkor lehet, február, március táján. Bár a lombhullató fák ültetése az ősszel jobb, szabad gyökerű fákat ilyenkor is lehet tenni. Nagyon fontos, hogy ezt fagymentes időszakban végezzük, és az előrejelzések szerint se legyen fagy az ezt követő napokban, hogy lehetősége legyen a növénynek begyökeresedni. 
Az örökzöldeket akár ősszel, akár tavasszal is ültethetjük, ezek ugyanis konténeres növények. De minél korábban, lehetőleg még márciusban kerüljenek végleges helyükre, különben félő, hogy nem maradnak meg.

 

babarozsa01_blog.jpg

 

3. Ha februárban enyhe az idő, azok a virághagymák is a földbe kerülhetnek,  amelyek ősszel nem lettek eltéve. Az ültetést legalább egy hét fagymentes időszaknak kell követnie ahhoz, hogy a hagymák gyökeret tudjanak ereszteni. A nárcisz ugyanolyan szép, mint az őszi ültetésű társai, a tulipán kicsit később virágzik, és kevesebb virágot hoz, de érdemes a szabad helyekre eldugdosni a hagymákat.

 

tavaszvaro_ujkepek01_1.JPG

narcisz03.JPG

 

tavaszvaro_ujkepek02_2.JPG

 

4. Eljött az ideje a gyümölcsfák (ezeknek is helye van a pihenőkertben), általában a lombhullató fák és a cserjék metszésének, kivéve a kora tavasszal virágzó cserjéket. Ez utóbbiakat csak ősszel szabad visszavágni, különben levágjuk a virágot hozó ágakat. Metszeni csak fagymentes időszakban szabad!

 

tavaszvaro_ujkepek03.JPG

 

A kisebb munkákról se feledkezzünk meg!

5. A szerszámok javítása, számbavétele, ha kell, újak vásárlása.

6. Száraz levelek eltávolítása a fákról, bokrokról.

7. A gyep megtisztítása a ráhullott száraz levelektől, mohától.

8. A megmaradt gyomok eltávolítása. Vigyázzunk, nehogy az ibolyatövek is áldozatul essenek!

 

tavaszvaro_ujkepek06.JPG

 

 9. Februárban sort keríthetünk a fakivágásokra is. Akár a fa betegsége, akár a meglévő állomány frissítése, akár építkezés, kertátalakítás miatt vágatunk ki fát, előzetesen tájékozódjunk a helyi önkormányzatnál, hogy milyen esetben vagyunk kötelesek fakivágási engedélyt kérni, és milyen feltételekkel tehetjük ezt meg.

10. Nézzük meg a télen védett helyen lévő dézsás növényeket, mint például a leander, hogy nem száradt-e ki a talaja. A langyosabb napokon kis adagokban kezdhetjük el öntözni. Van, amit szoktatni kell a kinti hőmérséklethez, napsütéshez, ezért a meleg déli órákban rendszeresen kinyithatjuk az ajtót vagy ablakot rövid időre. A dézsás növényeket csak akkor vihetjük majd ki, ha az éjszakai hőmérséklet sem megy 10 fok alá. Figyelem! A dézsás növények ősszel alacsonyabb éjszakai hőmérsékletet bírnak ki, mint tavasszal!

 tavaszvaro_ujkepek07.JPG

Fotó és szöveg @ Sz. Banadics Éva

5 szobanövény, amelyben nem csalódhatunk

vkt_korallvirag_01.JPG

 

A legszebb lakás is üres virágok nélkül. A választék nagy, mi néhány népszerű és mutatós szobanövényt mutatunk be, amelyek gondozása egyszerű.

Korallvirág (Kalanchoe)


Az egyik legkorábbi tavaszi szobanövény, amely változatos színekben, a sárga, a piros, a rózsaszín különböző árnyalataiban, valamint fehérben pompázik.

Könnyen kezelhető növény, fényigényes, de a tűző naptól óvni kell. Ha nem kap elég fényt, hosszúra nyúlik, és elveszti szép formáját. Az elnyílt virágokat vágjuk le, az esetleg felnyúlt ágakat vágjuk vissza. Nem kell túlöntözni, csak akkor kapjon vizet, virágzás idején esetleg tápoldattal, ha már kezd száradni a talaja.

Könnyű szaporítani, ha a levágott hajtásokat vízbe tesszük, ott gyökeret ereszt, és már hozza is virágait. Amikor már elég meleg a talaj, kiültethetjük a szabadba, de virágládában is szép.

Télen pihentessük, de akkor sem szabad túl hidegben tartani.
Fotó:Virágok, kertek, természet

vkt_korallvirag_02.JPG

Agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia)


vkt_zamia_02.JPG

Aki olyan szobanövényt szeretne, ami mutatós, de kevés gondozást igényel, az neveljen agglegénypálmát. A Zamia minden környezetben jól mutat, irodában, modern lakásban, de régies enteriőrben is. Gyorsan és egész évben látványosan nő. Csak ritkán kell öntözni, mert gumói és levelei vizet raktároznak. Világos helyre tegyük, a túlfűtött helyiséget és a túlöntözést nem szereti.

Erősen mérgező növény! Ahol kisgyermek van, nem ajánlott tartani, vagy csak olyan helyen, ahol nem férhet hozzá. Ha nagy mennyiségben a tápcsatornába jut, halált okozhat.
Fotó:Virágok, kertek, természet

vkt_zamia_01.JPG

 

 Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima)

 

vkt_mikulasvirag_04.jpg

Jellegzetes téli dísznövény, azokban a hónapokban pompázik, amikor a legrövidebbek a nappalok, és a leghosszabbak az éjszakák. Színes virágfellevelei ugyanis csak ekkor tudnak kialakulni. A termesztők mesterségesen teremtik meg számára ezt a környezetet, hogy karácsony környékére teljes szépségét elérje.

A legismertebb a piros változat, ebből van a legtöbb. Gyönyörű a fehér, a rózsaszín és a lazacszínű is, mi is ilyet vásároltunk.

A hűvös, világos, párás helyet szereti. Óvjuk a sugárzó hőtől és a túlöntözéstől!

Nem mindegy, mibe ültetjük! Gyökerei "megfulladnak", ha nem szellőzik megfelelően a cserép, ezért bármilyenben vásároljuk, ültessük át természetesen szellőző agyagcserépbe.

Nem túl igényes, de a túlöntözés és az alatta álló pangó víz, valamint a hőség árt a növénynek. Nyáron kitehetjük a kert leghűvösebb részébe, de hosszas esőzéskor fedett helyre kell tenni, mert a sok víztől, mint általában a szabadban tartott cserepes növények, a mikulásvirág is tönkremegy.
Fotó:Virágok, kertek, természet

vkt_mikulasvirag_06.jpg

 

 Kislevelű Fikusz (Ficus benjamina)

 

vkt_ficus_benjamina_01.JPG

A hagyományos fikuszról köztudott, hogy érzékeny a huzatra, a túl sok öntözővízre, a nagy melegre, a tűző napra. Ezért aztán sokan nem is szeretik a lakásban tartani. Van azonban egy olyan fajtája, ami nem csak mutatósabb, de sokkal hálásabb, és kevesebb figyelmet igényel. Ez a kislevelű fikusz (Ficus benjamina).

Őshazájukban, Malajziában, hatalmasra nő, ragadós tejnedvüket gumigyártáshoz használják. A nálunk honos szobanövény lényegesen kisebb, mutatós, kedvelt dísze a lakásnak.

A meleget és a hideget egyaránt tűri, tavasztól késő őszig kint tarthatjuk. Nálunk egy nyitott terasz szélvédett, napos helyén egészen a fagyokig kint van. Tavasszal azonban óvatosnak kell lenni, meg kell várni  a jó időt a kitelepítéssel. A szélre és a délutáni tűző napra azonban érzékeny.

A növény legérzékenyebb pontja az öntözés. Ha nem kap elegendő vizet, lehullanak a levelei.

Ahol kisgyermek van, meggondolandó a telepítése, mert a mérsékelten mérgező növényekhez sorolható. Tejnedve mérgező, hasmenést, hányást, fulladást okoz.
Fotó:Virágok, kertek, természet

vkt_ficus_benjamina_02.JPG

 

Broméliafélék (Bromeliaceae)

 

vkt_bromelia_01.jpg

Dekoratív, kedvelt szobanövény a fotón látható guzmán bromélia, mert hosszú ideig tartó virágzásával, színes, leggyakrabban piros vagy sárga felleveleivel hónapokig díszítik lakásunkat.

Eredetileg trópusi növény, melynek hibrid fajtái kaphatók a virágüzletekben. A laza, savanyú talajt kedveli, ezért érdemes tőzeges virágföldben tartani.

Ápolásánál csak néhány szempontot kell figyelembe vennünk. Átlagos szobahőmérsékleten jól érzi magát, öntözésére azonban jobban figyelni kell, mint más virágnál. Legfontosabb, hogy a levélrózsa közepén mindig legyen víz, ezért a növény tövét csak mérsékelten kell locsolni. A legnagyobb kárt akkor tehetjük benne, ha túlöntözzük, mert a gyökere rothadásnak indul. A virágföld inkább csak nedves legyen, mint vizes.

A bromélia színes felleveleit csak egyszer hozza, ezután az anyanövény átadja helyét a sarjaknak. Éppen ezért szaporítása könnyű, hiszen virágzás után hozott sarjaikat ismét elültethetjük, és gondosan nevelve ismét szép szobanövényünk lehet.
Fotó:Irimiás László

vkt_bromelia_02.jpg

Milyen legyen a kertem?

Nincs az a kert, amit egy idő után ne kellene megújítani. Az évek során szemünk hozzászokik a látványához akkor is, ha az már nem olyan mutatós, mint amikor kialakítottuk. Mindenhol szükség lehet kisebb vagy nagyobb változtatásra, amelyre már a téli hónapokban fel lehet készülni, megtervezve a teendőket.

A régi kert átalakítása könnyebb is, meg nehezebb is, mintha tiszta lappal indulnánk. Könnyebb, mert mindenhol vannak olyan szép fák, bokrok vagy virágok, amelyek már kifejlődtek - vétek lenne megszabadulni tőlük. Nehezebb, mert jobban kell alkalmazkodnunk a meglévő adottságokhoz, fantáziánknak jobban gátat szabnak a lehetőségek.

garden-274534_1280_pixabay.jpg

Az első lépés a méretarányos alaprajz elkészítése. Nem kell mérnöki pontossággal dolgoznunk, elég, ha lelépjük a meglévő területet.

Ezután vegyük számba a meglévő növényeket, és döntsük el, mi marad, mi megy. Rajzunkba már csak az kerüljön be, amit meghagyunk.

A kerttervezés izgalmas feladat. Ha saját magunk fogunk hozzá, olcsóbb lesz és a végeredmény egyedibb, mintha külső szakembert bízunk meg vele. Vannak azonban olyan munkák, amelyekkel érdemes szakképzett kertészt megbízni. Ilyen a talajcsere, a nagyobb növények ültetése, a permetezés vagy a füvesítés.

Tervezzünk formákat!

vkt_2016_jan_atalakitas09.jpg

Ízlésünknek és a kert adottságainak megfelelően geometrikus, vagy lágyan ívelő vonalakból álló kertet tervezhetünk. Az utak, növénycsoportok, virágágyak személyiségünket tükrözzék. A növények változatos formában ültessük, magasra nyúló örökzöld elé gömb vagy terülő növény kerüljön. Rajzoljuk be tervünkbe, hova szeretnénk pázsitot, kavicsot, új növényeket, fákat, cserjéket.

Tervezzünk színeket!

vkt_2016_jan_atalakitas11.jpg

A színekkel igazán egyéni kertet alakíthatunk ki. Érdekesek az egyszínű kertek is, mint például a piros (a pirostól a bordóig a narancson át), a fehér (a fehértől a krémen át a sárgáig), vagy a lilás színekre (a rózsaszíntől a pink színen át sötétliláig) épülő kert. Ugyanígy 2-2 olyan színt is választhatunk, amelyek erős kontrasztot alkotnak, mint például a sárga és a kék, a fehér és piros, vagy a bordó és sárga.

hedge-891354_1280_pixabay.jpg

garden-flowers-1389057-1280x960.jpg

Mielőtt hozzáfogunk

A fölösleges növények eltávolítását már enyhe téli napokon is elkezdhetjük. Ilyenkor azt is vegyük figyelembe, hogy vannak-e elöregedett, beteg, esetleg balesetveszélyes fáink, mint a villanyvezetéket veszélyeztető magasra nőtt fenyő, vagy egy korhadt fa, amely rádőlhet az épületre. A fakivágást kormányrendelet, és a helyi önkormányzati rendelet szabályozza. Ugyanígy a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni a telekhatártól való ültetési, telepítési távolságokról. Általánosságokban elmondható, hogy az ültetett fa, cserje, növény a szomszédos ingatlan lakóit nem zavarhatja.

Távolítsunk el minden lomot a kertből, amelyet már évtizedek óta rakosgatunk, hogy jó lesz valamire. Ha eddig nem hasznosítottuk, ezután sem fogjuk!

A kevesebb néha több

A kertekre is igaz, mint a lakásra, hogy nem érdemes összezsúfolni mindent, ami tetszik. Ha a környezet és az épület önmagában is szép, kevesebb növény is elegendő.

vkt_2016_jan_hagymasok05.jpg

holiday-house-177401_1280_pixabay.jpg

Gondoljunk a télre is!

Ezen az éghajlaton örökzöldek nélkül nem kert a kert. Gondoskodnak a jó levegőről, kiemelik a színes virágok szépségét, önmagukban is díszítenek - különösen télen, amikor a lombhullató fajták kopáran "díszelegnek".

A lassan növő örökzöldek mellé ültessünk gyorsan növőket is, ha azt akarjuk, hogy rövid időn belül zöld legyen a környezetünk. Az örökzöldek is lehetnek változatosak, ha más-más formájú és más-más árnyalatú növényt ültetünk. A fenyő piros tobozaival tavasszal díszít, de zöld színe egész évben megmarad. Az örökzöldeknek köszönhetően télen is szép marad a kertünk. Mindig van valami, amiben gyönyörködhetünk.

Az öreg, kiszáradt fákra vagy falakra futtatott borostyán, az ősszel pirosra színeződött cserjék enyhítik a tél szürkeségét.

vkt_2016_jan_atalakitas1_fenyo.jpg

vkt_2016_jan_atalakitas10.jpg

vkt_2016_jan_atalakitas08.jpg

A kert értünk van

A kert nem csak a szemet-lelket gyönyörködteti, hanem a kikapcsolódás, a pihenés helye is. Alakítsunk ki igényeinknek megfelelően olyan helyeket, ahol napozhatunk, olvashatunk, vendégeket fogadhatunk, vagy süthetünk-főzhetünk. Néha pár négyzetméter is elég, hogy kellemesen érezzük magunkat.

vkt_2016_jan_atalakitas01.jpg

vkt_2016_jan_atalakitas12.jpg

Tavaszváró munkák a kertben

vkt_teltemeto01.jpg

A kertészkedők a tél végi hónapokban is találnak tennivalót, ha az időjárás engedi. Ilyenkor előkészíthetjük kertünket a következő tavaszra.

Bár a téli kertnek is megvannak a maga szépségei, különösen, ha hótakaró borítja és fehérek a fák és a bokrok ágai, mégis ilyenkor már alig várjuk a tavaszt. Ha a hóvirág kinyílik, egy kis reményt ad, hogy hamarosan vége a télnek.

hovirag02.jpg

Összegyűjtöttük, mi mindent tehetünk a kertünkért ezekben a zord hónapokban is.

- A szerszámok javítása, számbavétele, ha kell, újak vásárlása.

- Száraz levelek eltávolítása a fákról, bokrokról.

- A gyep megtisztítása a ráhullott száraz levelektől, mohától.

- A megmaradt gyomok eltávolítása.

- Januárban sort keríthetünk a fakivágásokra is. Akár a fa betegsége, akár a meglévő állomány frissítése, akár építkezés, kertátalakítás miatt vágatunk ki fát, előzetesen tájékozódjunk a helyi önkormányzatnál, hogy milyen esetben vagyunk kötelesek fakivágási engedélyt kérni, és milyen feltételekkel tehetjük ezt meg.

Hosszan tartó fagymentes időben már komolyabb munkát is végezhetünk.

  - Gyümölcsfák, lombhullató fák és cserjék metszése, kivéve a kora tavasszal virágzó cserjéket. Ez utóbbiakat csak ősszel szabad visszavágni, különben levágjuk a virágot hozó ágakat. Metszeni csak fagymentes időszakban szabad!

vkt_2016_jan_metszes.jpg

- A lemosó permetezést is el lehet végezni az első hónapokban, de csak akkor, ha nincsen fagy és csapadék, és a következő napokban sem várható. A lemosó permetezést rügyfakadás előtt kell elvégezni.

- Lombhullató fák ültetését is elkezdhetjük. Nagyon fontos, hogy az ültetést fagymentes időszakban végezzük, és az előrejelzések szerint se legyen fagy az ezt követő napokban.

- Ha februárban enyhe az idő, azok a virághagymák is a földbe kerülhetnek,  amelyek ősszel nem lettek eltéve. Az ültetést legalább egy hét fagymentes időszaknak kell követnie ahhoz, hogy a hagymák gyökeret tudjanak ereszteni. A nárcisz ugyanolyan szép, mint az őszi ültetésű társai, a tulipán kicsit később virágzik, és kevesebb virágokat hoz, de érdemes a szabad helyekre eldugdosni a hagymákat.


vkt_2016_jan_hagymasok03.jpg

 

vkt_2016_jan_hagymasok04.jpg

Álomszép krókuszok a márciusi kertben!

krokusz00_blog.JPG

A március az első tavaszi virágok hónapja. Az álomszép krókuszok hagymáját ősszel érdemes a földbe tenni, hogy tavasszal ilyen szépek legyenek. Vékony, csíkos, zöld levelei már tél végén megjelennek, az első meleg napsütés pedig gyönyörű virágait is előcsalja. Élénksárga, halványlila vagy fehér szirmai szinte kivirítanak a még téli hangulatot áraszó, fakó kertből.

Apró hagymáit ősszel kell elültetni, kb. 10 cm mélyen a talajba. Tehetjük örökzöldek közé, cserjék alá, virágágyásokba. Ha ültetés után fenyőmulccsal takarjuk le a hagymákat, az védi a téli nagy fagyoktól. Tavasszal utat talál magának a fenyőkéreg között is, ami kiemeli a virágok szépségét. A botanikai krókusz (Crocus chrysantus) apró, lilás virágaival örökzöldek mellett mutat jól, míg a nagyvirágú hibridek nagy virágait fenyő alá is ültethetjük, akár félárnyékban, árnyékban is virágoznak.

Telepíthetjük a hagymákat színenként, vagy akár vegyesen is. A gyepbe való ültetést nem ajánljuk sem esztétikai, sem gyakorlati szempontból. Akadályozzák a gyep karbantartását, a levelek leszáradásáig nem tudunk füvet vágni, a hagymáknak pedig nincs szükségük a folyamatos öntözésre.

A krókusz vékony, csíkos levelei enyhe teleken sokszor már télen kibújnak a földből. Nem kell félni, nem fagynak le! Napos, félárnyékos helyeken tavasszal egymás után hozza gyönyörű virágait. Először a sárga krókuszok virágoznak, majd a fehér, végül a lila árnyalatúak. Ha rájuk rásüt a nap, kinyitják szirmait, majd este összecsukják. Ha többféle krókuszt ültetünk, más-más fajtát és színűt, hetekig ragyognak kertünkben.

 krokusz01_blog_2.JPG

 

krokusz07_blog.JPG

 

krokusz05_blog.JPG

 

krokusz04_blog.JPG

 

krokusz_regi_04.JPG

 

krokusz02_blog.JPG

 

krokusz06_blog.JPG

 

krokusz08_blog.JPG

 

krokusz_regi_06.JPG

9 tavasszal virágzó cserje és díszfa

freeimages_blog.jpg

Bemutatunk 9 mutatós virágzó cserjét, fát, amit érdemes a kertünkbe telepíteni.

Vérszilva (Prunus cerasifera)

Egyszerű és csodálatos díszfa. A vérszilvák a cseresznyeszilva vörös levelű változatai. Tavasszal halvány rózsaszín virágaival, a tél beálltáig bordó leveleivel díszít. Nagyon gyorsan nő, de nem túl nagy méretű, és egyszerű rokonától eltérően nem terem rajta szilva. Hogy egész évben szép és egészséges legyen, a rendszeres növényvédelemről és az öntözésről gondoskodni kell.

verszilva.JPGVérszilva, fotó: sz.b.é.

 

Közönséges mahónia (Mahonia aquifolium)

A közönséges mahónia ismert és népszerű örökzöld cserje. Illatos virágai áprilisban jelennek meg. Ültetéskor számítani kell arra, hogy később terebélyesre nő. A Közönséges mahónia nagyon szép oszlopok, falak mellett. Sárga, illatos virágai már messziről felhívják magukra a figyelmet.

mahonia01_blog.JPGMahónia, fotó: sz.b.é.

 

Vörös levelű díszalma (Malus royalty)

A vörös levelű díszalma különlegessége, hogy sötétbordó virágai és barnásvörös, fényes, levelei egyszerre jelennek meg. Így bíborszínben pompázik az egész fa. Apró sötét termése a következő évig a fán marad. Nem túl magasra növő, kiskertekbe való díszfa, laza ágrendszerrel. Olyan látvány virágzáskor, hogy megéri beszerezni. A napos helyet, a jó vízelvezető talajt szeretni. Nyáron időnként öntözzük bőségesen.

voroslevelu_diszalma01_blog.JPG Vöröslevelű díszalma, fotó: sz.b.é

 

Babarózsa (Prunus tribola)

A babarózsa vagy szilvarózsa a tavasz egyik legszebb virágzó díszcserjéje, virágait lombfakadás előtt hozza. Nagyon szép a törzsbe oltott változata, ilyenkor a törzse nem növekszik, csak a lombja. A babarózsa az új hajtásokon hozza virágait. Ha azt akarjuk, hogy a következő évben is tömve legyenek az ágak virággal, virágzás után vissza kell metszeni. Ha az ágakat 15-20 centiméteresre visszavágjuk, pár hét alatt friss, zöld hajtásokat hoz egészséges ágakkal, levelekkel. Ezeken az új hajtásokon jelennek meg a következő év tavaszán a virágok.

babarozsa02_blog.jpg Babarózsa, fotó: sz.b.é.

 

Díszalma (Malus van Esseltime)

Díszalma számos változata közül ez a sötét rózsaszín kiemelkedik. Levelei zöldek, bimbója sötét rózsaszín, kinyílva rózsaszín. A fotón egy különleges, törzsbe oltott változat látható. Különlegessége, hogy törzse nem nő tovább, csak az ágai. Kiskertekbe ültetve ideális a mérete miatt.

diszalma01_blog.jpg Díszalma, fotó: Budavári Gabriella

 

Törpe mandula cserje (Prunus trenella)

A természetben is megtalálható cserje - amely szigorúan védett - nemesített változata. Apró rózsaszín virágait lombfakadáskor, március-áprilisban hozza. A meleget, szárazságot, a sovány talajt jól tűri.

torpe_mandula_cserje_blog.jpgTörpe mandula cserje, fotó: Budavári Gabriella

 

Japánbirs (Chaenomeles japonica)

Kedvelt kora tavaszi cserjénk a japánbirs. Egyszerű, de csodálatos virágait lombfakadás előtt hozza. Legismertebb a téglapiros változata, de barackszínű, és fehér színben is megtalálható. Szoliternek, vagy örökzöldek közé is ültethetjük. Nem nő túl nagyra, mindössze 1-1.5 méteres magasságot ér el. Vízigényes cserje, tavasztól őszig öntözzük, ha száraz helyen van. Ha azt akarjuk, hogy dúsan virágozzon, napos helyre ültessük. Csak virágzás után lehet metszeni, különben levágjuk a virágrügyeket. A késő tavaszi metszésnél vágjuk le a túlnyúló, vagy az egymást keresztező ágakat.

japanbirs02_blog.JPGJapánbirs, fotó: sz.b.é.

 

Gyöngyvessző (Spirea)

A gyöngyvesszők különböző változatai (spirea nipponica, spirea vanhouttei) kedveltek a kiskertekben. Tavasszal nyíló cserje, könnyeden ívelő ágaival, levélzetével egész nyáron díszít. Lombhullató, de tavasszal nagyon hamar kihajt. Talajra nem igényes, gyorsan nő, sűrű lombja jól takar. Virágzáskor gyönyörű, uralja a kertet.

feher_spirea_blog.jpgGyöngyvessző, fotó: Budavári Gabriella

 

Aranyfa (Forsythia)

Az aranyfa, vagy aranyvessző, melyet a népnyelv aranyesőnek hív, a legkorábban nyíló cserjénk. Gyors növekedésű, mutatós, talajban nem válogatós. Ha ültetéskor tőzeget keverünk földjébe, azt meghálálja. A napos, esetleg félárnyékos helyeket szereti. Metszeni csak virágzás után lehet. Ilyenkor formára vághatjuk, vagy visszametszhetjük, ügyelve arra, hogy minél több elágazást hagyjunk meg, mert így lesz majd tömör bokor.

aranyvesszo_freeimages_blog.jpgAranyfa, fotó: freeimages.com

 

A díszfákat, cserjéket szabad gyökerű, vagy konténeres formában árusítják. Szabad gyökerű növényeket csak ősszel és kora tavasszal ültethetünk, amíg nem melegszik fel az idő. Konténeres növényeket bármikor telepíthetünk, de ha azt akarjuk, hogy biztosan megmaradjanak és szépen fejlődjenek, ne várjuk meg ezzel sem a meleget. Vásárlásnál nézzük meg, elég egyenes-e a törzs, az ágak arányosan helyezkednek-e el a törzsön, nem látjuk-e betegségek tüneteit rajta. Kérdezzünk rá arra is, milyen gyors növekedésre számíthatunk, milyen talajt és fényviszonyokat igényel, hogyan kell gondozni. Sokszor nehéz ellenállni a kísértésnek, és a kertészeti árudákban látott szépségeket azonnal hazavinnénk, de csak a kertünk adottságainak megfelelő növényeket vegyük meg! A szabad gyökerű fákat, cserjéket ültetés előtt áztassuk vízbe. Az ültetőgödör a gyökérzetnek megfelelő nagyságú legyen, és ültetés után bőségesen öntözzük meg.

© Szöveg:Sz. Banadics Éva

Új pihenőkert tervezése 10 lépésben

freeimages_tervezes01_blog.jpg

A szép környezet kialakítása hosszú folyamat, de jó tervezéssel, és megfelelő növények kiválasztásával azonnali sikert is elérhetünk. Ahhoz adunk segítséget, hogyan tervezzünk meg egy új pihenőkertet.
Ha egy új ház köré szeretnénk megálmodni a környezetet, vagy egy régi, de üres területet kell benépesíteni növényekkel, könnyű dolgunk van, mert tiszta lappal indulunk. Fantáziánknak csak a környezet adottságai és az anyagiak szabnak határt.

freeimages_tervezes02_blog.jpg

1. Elő egy kockás papírral!
Mérjük le, vagy lépjük le kertünket, készítsünk méretarányos vázlatot. Rajzoljuk be meglévő épületeket, jelöljük az égtájakat. A tervezéshez legjobb a négyzetrácsos papír. Mire készen lesz a terv, sok változatot fogunk kipróbálni, de ez az izgalmas a dologban.

2. Amihez igazodni kell
A tervezés második lépése a térkő és az öntözőrendszer helye. Ilyenkor kell eldönteni, hogy akarunk-e grillező helyet is kialakítani, lesz-e pergola. Valójában ezeket a munkákat majd a fák ültetése után kell elvégezni, de tudni kell, hova kerülnek.

3. A kert értünk van
A szabadon maradt hellyel most már úgy gazdálkodhatunk, hogy mindennek legyen helye, amit szeretnék. Ezért tervezzük meg, hol szeretnék lombos fát, és hol szabad, gyeppel fedett területet. A sűrűn teleültetett kert ritkán szép. Ha használni akarjuk, ha jól akarjuk érezni magunkat benne, kell a szabad tér, ahol a nap mindig süt, ahonnan, ha körbe nézünk, gyönyörködhetünk a beültetett szépségekben. Ahol kisgyermek van, ott helyet kell hagyni az önfeledt szaladgálásra, játékra is.

pihenokert_blog.JPG

4. A belső tér folytatása?
Nem értünk egyet azokkal az irányzatokkal, amelyek szerint a kert a lakás folytatása. Természetesen összhangban kell lennie a ház, vagy akár a belső tér stílusával, berendezésével, de mindkettőnek más a funkciója, és mások a lehetőségei. A mi éghajlatunkon nehéz megvalósítani ezt az elképzelést, és talán nem is kellene mindenáron erre törekedni. Helyette elégedjünk meg a stílusok összhangjával, a kényelemmel és a praktikussággal, és mindennel, ami miatt szeretnénk egy szép kertet.

5. Égtájakra hangolva
A növények választásakor vegyük figyelembe a kert fekvését. Mást kell ültetni északi fekvésű részre, esetleg egy épület mögé, és mást oda, ahol a növényeket tűző nap éri, hogy csak a két szélsőséges példát nézzük.

Az északi fekvésű kertek is kapnak napot, minél nagyobbak, annál többet. Mégis, összességében több az árnyék, és hidegebbek az éjszakák és a telek. Ezért elsősorban fagytűrő növényeket ültessünk, és ha kicsi a kert, kerüljük a tömör, nagy árnyékot adó örökzöldeket, nagyra növő lombos fákat. Ültessünk árnyékot, hűvöset szerető növényeket. Példának csak két olyan növényt említünk, ami a hűvös helyet szereti. Ez a japán (Aucuba japonica) babérsom és a közkedvelt hortenzia (Hydrangea).

babersom2_blog.JPGJapán babérsom

Ha déli fekvésű a kertünk, akkor elsősorban a nyári forró, perzselő napsütésre kell gondolnunk. Csak olyan fák, bokrok, virágok jöhetnek szóba, amelyek kifejezetten ezt igénylik, egyébként az első nyáron leégnek, tönkremennek, a leggondosabb öntözés ellenére is. A rézvirág (Zinnia) és a nyári orgona (Buddleia) például a meleget szereti.

zinnia_blog02.jpgRézvirág

6. Jöhet a talajvizsgálat!
Vizsgáljuk meg a talajt, gyűjtsük össze, milyen fák, cserjék, örökzöldek, virágok telepíthetők a meglévő talajhoz.
Laza a talaj ott, ahol nagyrészt homok van, ezek tápanyagban szegények. Ide érdemes aranyesőt, levendulát, gyöngyvesszőt, mahóniát ültetni. A kötött talaj levegőtlen, „sűrű”, bár a nedvességet jól megtartja, de a levegő és oxigéntartalma kevés. Rózsát ne ültessünk ilyen helyre, de az amúgy igénytelen, ám gyönyörű nőszirom (Iris) és sásliliom (Hemerocallis) jól megél itt is. A normál talaj szerkezete és vízmegtartó képessége jó, tápanyagban is megfelelő.
A talaj szerkezete mellett azt is figyelembe kell venni, hogy az mennyire meszes. Ezt egy egyszerű vizsgálattal mi is elvégezhetjük: egy kevés földre öntsünk pár csepp ecetet, s ha pezsgést tapasztalunk, akkor meszes a talaj. Ilyenkor tőzeggel vagy savanyú földdel kell javítani.

7. Fák, bokrok, virágok
Rajzoljuk be a lombhullató fák helyét. Vegyük figyelembe, hogy milyen formájú és nagyságú lesz a lombkoronája, hogy később ne kelljen kivágni. Kerek, nagy lombkoronájú, vagy hosszú életű fát legalább 5-7 méterre ültessük az épülettől. Magas, karcsú fákat tervezhetünk közelebb is. A dió és egyes fenyőfajták is hatalmasra nőnek. Mindig a legnagyobbra növő fák beültetésével kezdjük a kert kialakítását, majd a cserjékkel folytassuk, és a virágok helyét csak utoljára alakítsuk ki. A fordított sorrend sok bonyodalmat okozhat!

pergola_freeimages_blog.jpg

8. Gyümölcsfa a pihenőkertben
A pihenőkertbe is ültethetünk gyümölcsfát, hiszen nincs szebb a tavasszal virágzó alma vagy  cseresznyefánál. Vegyük figyelembe, hogy gondozásuk, különösen a növényvédelem, eltér a dísznövényektől. Tavasszal csak a lombhullató fákat kell lemosó permetezésben részesíteni, év közben  viszont az örökzöldeket nem permetezhetjük olyankor, amikor a gyümölcs érik, mert a növényvédő szer akkor is ráhullik, ha nem oda célozzuk.

cseresznyefa_blog.JPGVirágzó almafa

9. Az elmaradhatatlan örökzöld
Az örökzöldek nem maradhatnak ki a pihenőkertből. Egyrészt nekik köszönhetően csodálatosan tiszta lesz a levegő, másrészt télen is zöld vesz körül minket. Az örökzöldek úgy szépek, ha vegyesen ültetjük a sötétzöld, a sárgás és az ezüstös növényeket. Méret és forma is legyen eltérő, kivéve, ha sövényt szeretnénk kialakítani.

tuja_blog.JPG

10. Mindig legyen nyíló virág
Végül a virágok helyét jelöljük ki, úgy megtervezve, hogy a kora tavaszi hóvirágoktól kezdve az ősz végéig nyíló virágoknak is helye legyen. Válasszunk pár cserjét is, lehetőleg olyanokat, amelyek eltérő időben virágoznak, hogy mindig legyen valami szép színfolt.

krokusz01_blog_1.JPGKrókusz

© Sz. Banadics Éva

süti beállítások módosítása