Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

Tervezzünk kertet! Régi kertek átalakítása

2014. február 14. - Éva.Mária

Az évek során szemünk hozzászokik a kert látványához, akkor is, ha az már nem olyan szép, mint amikor kialakítottuk. Minden kertnek szüksége van egy nagy átalakításra, amelyre már a téli hónapokban fel kell készülni, meg kell tervezni a teendőket.

A régi kert átalakítása könnyebb is, meg nehezebb is, mintha tiszta lappal indulunk. Könnyebb, mert mindenhol vannak olyan szép, fák, bokrok vagy virágok, amelyek már kifejlődtek, vétek lenne megszabadulni tőlük. Nehezebb, mert jobban kell alkalmazkodnunk a meglévő adottságokhoz, fantáziánknak jobban gátat szabnak a lehetőségek.

sxc_blog_1416431.jpgFotó: sxc.hu

„Nagytakarítás”

Az első lépés egy méretarányos alaprajz készítése. Nem kell mérnöki pontossággal dolgoznunk, akár leléphetjük a meglévő területet. Fontos a méretarányosság.

Ezután vegyük számba a meglévő növényeket, és döntsük el, mi marad, mi megy. Rajzunkba már csak az kerüljön be, amit meghagyunk.

A fölösleges növények eltávolítását már enyhe téli napokon is elkezdhetjük. Az eltávolításnál azt is figyelembe kell venni, hogy vannak-e elöregedett, beteg, esetleg balesetveszélyes fáink, mint a villanyvezetéket veszélyeztető magasra nőtt fenyő, vagy egy korhadt fa, amely rádőlhet az épületre.

A fakivágást egy kormányrendelet, és a helyi önkormányzati rendelet szabályozza. Nagy fák kivágása előtt tájékozódjunk a helyi önkormányzatnál, pontosan milyen fákra vonatkozik a bejelentési kötelezettség és pótlásról való gondoskodás.

Ugyanígy a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni a telekhatártól való ültetési, telepítési távolságokról. Általánosságokban elmondható, hogy az ültetett fa, cserje, növény a szomszédos ingatlan lakóit nem zavarhatja.

Végül, de nem utolsó sorban, távolítsunk el minden lomot a kertből, amelyet már évtizedek óta rakosgatunk, hogy jó lesz valamire. Ha eddig nem hasznosítottunk, ezután sem fogjuk!

sxc_blog_1019711..jpgFotó: sxc.hu

Tervezzünk színeket, formákat 5 lépésben

Alakítsunk ki napos  és árnyékos helyeket !

Rajzolj be tervünkbe, hova szeretnénk pázsitot, hova fákat, cserjéket.

Tervezzünk formákat!

Ízlésünknek és a kert adottságainak megfelelően geometrikus, vagy lágyan ívelő vonalakból álló kertet tervezhetünk. Az utak, növénycsoportok, virágágyak ezt tükrözzék! A növények változatos formában ültessük, magasra nyúló örökzöld elé gömb vagy terülő növény kerüljön.

sxc_blog_263332..jpgFotó: sxc.hu

Tervezzünk színeket!

A színekkel igazán egyéni kertet alakíthatunk ki. Érdekesek az egy színű kertek is, mint például a fehér (a fehértől a krémen át a sárgáig), a piros (a pirostól a bordóig a narancson át) vagy a lilás színekre (a rózsaszíntől a pink színen át sötétliláig épülő kert.
Ugyanígy 2-2 olyan színt is választhatunk, amelyek erős kontrasztot alkotnak, mint például a sárga és a kék.

Gondoljunk a télre is!

Örökzöldek nélkül nem kert a kert. Gondoskodnak a jó levegőről, kiemelik a színes virágok szépségét, önmagukban is díszítenek. A lassan növő örökzöldek mellé ültessünk gyorsan növőket is, ha azt akarjuk, hogy rövid időn belül zöld legyen a kertünk. Az örökzöldek is lehetnek változatosak, ha más-más formájú és más-más árnyalatú növényt ültetünk. Az örökzöldeknek köszönhetően télen is szép marad a kertünk. Mindig van egy kis zöld, a szemünket gyönyörködteti.

tuja_irimiasfoto01.JPG

Legyen hely a pihenésre is!

A kert nem csak a szemet-lelket gyönyörködteti, hanem a kikapcsolódás, a pihenés helye is. Alakítsunk ki igényeinknek megfelelően olyan helyeket, ahol napozhatunk, olvashatunk, vendégeket fogadhatunk, vagy süthetünk-főzhetünk.

 sxc__blog_1190484..jpgFotó: sxc.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://viragok-kertek.blog.hu/api/trackback/id/tr775806703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása