Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

Kék és lila kerti kedvenceink

2017. február 08. - Éva.Mária

clematis03.JPGFotó@: Irimiás Marcell

Amikor a hosszú téli hónapokon arról álmodozunk, hogy az idén milyen lesz a kertünk, elsősorban színekben gondolkozunk. Ha a kék és a lila színű virágokat örökzöldekkel társítjuk, igazán elegáns kertet varázsolhatunk.

E két szín kedvelőinek összegyűjtöttünk néhány közismert, könnyen gondozható, hálás virágot.

 

Kerti klemátisz


Csodálatos virágzuhatagával a kiskertek egyik legkedveltebb évelő kúszónövénye. Lombhullató virág, nyár elején kezd nyílni, és egészen októberig virágzik több hullámban. Napos helyre ültessük, legjobban a keleti fekvésű helyeket szereti, de a virág tövét lehetőleg védjük a tűző naptól. Nálunk levendula került a tövek köré, télen-nyáron védi.  A leggyakoribb és legellenállóbb a sötétlila színű kerti klemátisz (clematis). Mivel nincsenek tapadókorongjai, támasztékra futtassuk. Készíthetünk rácsot, futtathatjuk kerítésre, oszlopra, lugasra, kiszáradt fára. Gondozása egyszerű, naponta öntözzük, talaja mindig legyen nedves. Ha a levelek, virágok barnulnak, leszáradnak, az azt jeleneti, hogy a növény iszalaghervadásban szenved. Vágjuk le a beteg ágakat, a tapasztalat azt mutatja, ez ennél a fajtánál segít. Ha kell, akár az egész növényt vissza kell vágni. A következő évben egészséges hajtásokat fog hozni.

clematis02.JPGFotó@: Virágok, kertek, természet

Apró nőszirom  (Iris pumila)


Néhány éve pár tő apró nőszirom került a kertünkbe. Évről évre kora tavasszal kinyílnak sötét-és halványlila virágai. Árnyékos helyre került, ahol jól érzi magát. Április-májusban virágzik, de leveleivel később is díszít. 20 cm-nél magasabbra nem nő.

Rizómás növény, csak ősszel, mielőtt nagyon hideg lesz, és kora tavasszal lehet átültetni. Nagy melegben az írisz nem bírja ki az ültetést. Vízigényes, félárnyékban, vagy sziklakertben nagyobb növények árnyékában jól érzi magát. Ha fenyőkérget szórunk köré, megakadályozzuk, hogy száraz legyen a talaja.

A természetben élő példányai védettek!

torpe_kek_iris02.jpgFotó@: Virágok, kertek, természet

 
Gyöngyike (Muscari Armeniacum)


Kedvelt tavaszi évelő növényünk. Illatos, üde színfolt április-májusban. Hegyvidéki növény, ezért a száraz, meleg alföldi vidéken keressünk számára árnyékos, félárnyékos helyet, ahol nem szárad ki a talaj. 15-25 cm magasra nő. Mi lombhullató talajtakaróval együtt ültettük, így nem szárad ki  a környezete, de fenyőkéreggel is ugyanezt érjük el. Hosszú virágzási ideje miatt is szeretik. Szeptemberben a sarjhagymák leválasztásával szaporíthatjuk. Csak kb. 15 cm mélyre ültessük.


furtos_gyongyike04.JPGFotó@: Virágok, kertek, természet


Pillangóvirágú ibolya (Viola papilionacea var. priceana)


Nagyvirágú ibolyának is nevezik ezt világoskék, nálunk honos, az illatos ibolyánál nagyobb növényt. Észak-Amerikában őshonos,  az eredeti faj sötét liláskék, nálunk ez a világosabb változata terjedt el. Április-májusban virágzik, illata nincs, mégis nagyon szeretik a kiskertekben. 10-15 cm magasra nő, levélzete erőteljes, sokáig szép zöld, ezért talajtakarónak is alkalmas, különösen félárnyékos helyen. Tőosztással szaporíthatjuk, erőteljes gyökerei vannak. Talajban nem válogatós, közepes vízigényű. Nyár végén vigyázzunk rá, nehogy áldozatul essen a gyomtalanításnak.


pillangoviragu_ibolya_irimias.JPGFotó@: Irimiás László

 

 Kerti nefelejcs (Myosotis sylvatica)


A nefelejcs nem maradhat ki a kedvelt kék virágok sorából. Mindenki szereti ezt a hálás, kedves kerti virágot. Csak egyszer kell elszórni a magját, virágzás után a növény gondoskodik arról, hogy is a következő évben is gyönyörködhessünk benne.

nefelejcs02.jpg

 
A 20-30 cm magas világoskék, esetleg fehér vagy rózsaszín virágait április-májusban hozza. Mivel nagy tömegben mutat jól, szegélyként, árnyas részeken talajtakaróként, korán nyíló hagymások közé üde színfoltnak kiváló. Nem maradhat ki egyetlen kertből sem, mert minden stílushoz illik.

nefelejcs01.jpg

 

Kerti árvácska (Viola wittrockiana)


Árvácskát tavasszal és ősszel is ültethetünk, úgynevezett kétéves növény (márciustól májusig, illetve október-novemberben virágzik). Változatos színeivel mindenhol jól mutat: díszíthetjük vele az erkélyeket, a teraszokat, a kerteket és a parkokat, tehetjük cserépbe, ládába, kőedénybe, évelők közé a kertbe. Az élénk színű virágok nagyszerű kontrasztot alkotnak az örökzöldekkel, a kék-sárga színpárosítás pedig sikeres. Minél több virágtövet ültetünk egymás mellé, annál jobban mutatnak. Az árvácska igénytelen növény, csak a rendszeres öntözésről kell gondoskodni, így kora tavasztól nyár elejéig ontja virágait.
Virágzási ideje nagyban függ az időjárástól. Ha hosszú, langyos, csapadékos tavasz van, sokáig nyílik, száraz forró időben csak néhány hétig virágzik.

arvacska_irimias02_blog.JPGFotó@: Irimiás László

Pázsitviola (aubrieta)

 
Az egyik legismertebb és legkedveltebb talajtakaró, sziklakerti virág. Kék, lila, rózsaszív, fehér színben kapható. Kifejezetten a napos helyet szereti. Vásárlás után azonnal ültessük el, nehogy kiszáradjanak a gyökerei. A laza talajt és a sok napsütést szereti. Kora tavasszal nyílik, és nyárra elszárad, ha nem vágjuk vissza. Ezért csak vegyes ültetésbe ajánlott tenni, ahol nem feltűnő a hiánya. Érdemes sokat ültetni és vigyázni rá, mert nagy tömegben meseszép színes párnát alkot.

keke_evelo01.JPGFotó@: Virágok, kertek, természet

 

Kerti jácint (Hyacinthus orientalis)


Sokak kedvence az illatos egyszerű kerti jácint. A nemesített változatai mellett kitűnik könnyedségével. Hagymás növény, kora tavasszal nyílik. Igazán a napos helyet szereti, talajban nem válogat, de a sok víz árthat a hagymáinak. Ha egyszer sikerül beszereznünk, sokáig megmarad a kertünkben, és évről évre nagyobb foltban díszít, nem kell a hagymákat felszedni. Virágzás után, mint általában a hagymás növényeknél, várjuk meg, míg teljesen leszárad a virág, csak aztán vágjuk le. Korai évelőkkel érdemes ültetni, például fehér és sárga nárcisszal, tulipánnal.

jacint01.JPGFotó@: Irimiás László

 

Lila virágú kökörcsin ( Pulsatilla vulgaris Violet Blue)


A lila virágú kökörcsin kora tavasszal virágzik. Harang alakú, szőrös virágjai lefele hajlóak. Árnyékban is nagyon szép, de a napos helyeket is szereti, ezért sziklakertbe is szívesen ültetik.

kokorcsin03.jpg Fotó@: Budavári Gabriella

 

Közönséges harangláb (Aquilegia vulgaris)


Az évelő virágok kedvelőinek kertjéből nem maradhat ki a harangláb. Bár virágzási ideje rövid, kevés, kecses virágot hoz, de eleganciájával mégis kiemelkedik a többi virág közül. Leggyakoribb a kék színű változata. Nevét a virág formájáról kapta, nem tévesztendő össze a harangvirággal!  Igazán a félárnyékos helyet kedveli. Május-júniusban hozza finom, haragszerű virágait. Olyan helyre ültessük, ahol érvényesül. Alacsony növények között, levelükkel díszítő évelők között különösen jól mutat. Évelő, ültetési idejével ne várjuk meg a meleg napokat, mert akkor nem marad meg.Ősszel eltűnik, de tavasszal újra kihajt. Balkáni nőszirommal összeültetve különösen jól mutat.

haranglab02.JPGFotó@: Virágok, kertek, természet

 

haranglab04.JPGFotó@: Virágok, kertek, természet

 

kek_haranglab02.JPG Fotó@: Irimiás László

@ Sz. Banadics Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://viragok-kertek.blog.hu/api/trackback/id/tr7812143747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erzsébet Gyetvainé Nevelős 2017.02.11. 09:22:25

Az én liláskék kedvencem az ernyős verbéna. Nagyon hálás, szép, igénytelen növény, hosszú virágzási idővel. www.botanikaland.hu/verbena-bonariensis/ernyos-verbena/

Éva.Mária 2017.02.11. 09:25:11

Nagyon szép. Jó ötlet!
süti beállítások módosítása