Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

5 szobanövény, amelyben nem csalódhatunk

2017. január 14. - Éva.Mária

vkt_korallvirag_01.JPG

 

A legszebb lakás is üres virágok nélkül. A választék nagy, mi néhány népszerű és mutatós szobanövényt mutatunk be, amelyek gondozása egyszerű.

Korallvirág (Kalanchoe)


Az egyik legkorábbi tavaszi szobanövény, amely változatos színekben, a sárga, a piros, a rózsaszín különböző árnyalataiban, valamint fehérben pompázik.

Könnyen kezelhető növény, fényigényes, de a tűző naptól óvni kell. Ha nem kap elég fényt, hosszúra nyúlik, és elveszti szép formáját. Az elnyílt virágokat vágjuk le, az esetleg felnyúlt ágakat vágjuk vissza. Nem kell túlöntözni, csak akkor kapjon vizet, virágzás idején esetleg tápoldattal, ha már kezd száradni a talaja.

Könnyű szaporítani, ha a levágott hajtásokat vízbe tesszük, ott gyökeret ereszt, és már hozza is virágait. Amikor már elég meleg a talaj, kiültethetjük a szabadba, de virágládában is szép.

Télen pihentessük, de akkor sem szabad túl hidegben tartani.
Fotó:Virágok, kertek, természet

vkt_korallvirag_02.JPG

Agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia)


vkt_zamia_02.JPG

Aki olyan szobanövényt szeretne, ami mutatós, de kevés gondozást igényel, az neveljen agglegénypálmát. A Zamia minden környezetben jól mutat, irodában, modern lakásban, de régies enteriőrben is. Gyorsan és egész évben látványosan nő. Csak ritkán kell öntözni, mert gumói és levelei vizet raktároznak. Világos helyre tegyük, a túlfűtött helyiséget és a túlöntözést nem szereti.

Erősen mérgező növény! Ahol kisgyermek van, nem ajánlott tartani, vagy csak olyan helyen, ahol nem férhet hozzá. Ha nagy mennyiségben a tápcsatornába jut, halált okozhat.
Fotó:Virágok, kertek, természet

vkt_zamia_01.JPG

 

 Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima)

 

vkt_mikulasvirag_04.jpg

Jellegzetes téli dísznövény, azokban a hónapokban pompázik, amikor a legrövidebbek a nappalok, és a leghosszabbak az éjszakák. Színes virágfellevelei ugyanis csak ekkor tudnak kialakulni. A termesztők mesterségesen teremtik meg számára ezt a környezetet, hogy karácsony környékére teljes szépségét elérje.

A legismertebb a piros változat, ebből van a legtöbb. Gyönyörű a fehér, a rózsaszín és a lazacszínű is, mi is ilyet vásároltunk.

A hűvös, világos, párás helyet szereti. Óvjuk a sugárzó hőtől és a túlöntözéstől!

Nem mindegy, mibe ültetjük! Gyökerei "megfulladnak", ha nem szellőzik megfelelően a cserép, ezért bármilyenben vásároljuk, ültessük át természetesen szellőző agyagcserépbe.

Nem túl igényes, de a túlöntözés és az alatta álló pangó víz, valamint a hőség árt a növénynek. Nyáron kitehetjük a kert leghűvösebb részébe, de hosszas esőzéskor fedett helyre kell tenni, mert a sok víztől, mint általában a szabadban tartott cserepes növények, a mikulásvirág is tönkremegy.
Fotó:Virágok, kertek, természet

vkt_mikulasvirag_06.jpg

 

 Kislevelű Fikusz (Ficus benjamina)

 

vkt_ficus_benjamina_01.JPG

A hagyományos fikuszról köztudott, hogy érzékeny a huzatra, a túl sok öntözővízre, a nagy melegre, a tűző napra. Ezért aztán sokan nem is szeretik a lakásban tartani. Van azonban egy olyan fajtája, ami nem csak mutatósabb, de sokkal hálásabb, és kevesebb figyelmet igényel. Ez a kislevelű fikusz (Ficus benjamina).

Őshazájukban, Malajziában, hatalmasra nő, ragadós tejnedvüket gumigyártáshoz használják. A nálunk honos szobanövény lényegesen kisebb, mutatós, kedvelt dísze a lakásnak.

A meleget és a hideget egyaránt tűri, tavasztól késő őszig kint tarthatjuk. Nálunk egy nyitott terasz szélvédett, napos helyén egészen a fagyokig kint van. Tavasszal azonban óvatosnak kell lenni, meg kell várni  a jó időt a kitelepítéssel. A szélre és a délutáni tűző napra azonban érzékeny.

A növény legérzékenyebb pontja az öntözés. Ha nem kap elegendő vizet, lehullanak a levelei.

Ahol kisgyermek van, meggondolandó a telepítése, mert a mérsékelten mérgező növényekhez sorolható. Tejnedve mérgező, hasmenést, hányást, fulladást okoz.
Fotó:Virágok, kertek, természet

vkt_ficus_benjamina_02.JPG

 

Broméliafélék (Bromeliaceae)

 

vkt_bromelia_01.jpg

Dekoratív, kedvelt szobanövény a fotón látható guzmán bromélia, mert hosszú ideig tartó virágzásával, színes, leggyakrabban piros vagy sárga felleveleivel hónapokig díszítik lakásunkat.

Eredetileg trópusi növény, melynek hibrid fajtái kaphatók a virágüzletekben. A laza, savanyú talajt kedveli, ezért érdemes tőzeges virágföldben tartani.

Ápolásánál csak néhány szempontot kell figyelembe vennünk. Átlagos szobahőmérsékleten jól érzi magát, öntözésére azonban jobban figyelni kell, mint más virágnál. Legfontosabb, hogy a levélrózsa közepén mindig legyen víz, ezért a növény tövét csak mérsékelten kell locsolni. A legnagyobb kárt akkor tehetjük benne, ha túlöntözzük, mert a gyökere rothadásnak indul. A virágföld inkább csak nedves legyen, mint vizes.

A bromélia színes felleveleit csak egyszer hozza, ezután az anyanövény átadja helyét a sarjaknak. Éppen ezért szaporítása könnyű, hiszen virágzás után hozott sarjaikat ismét elültethetjük, és gondosan nevelve ismét szép szobanövényünk lehet.
Fotó:Irimiás László

vkt_bromelia_02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://viragok-kertek.blog.hu/api/trackback/id/tr8312113747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása