Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

Tavaszváró munkák a kertben

2016. január 24. - Éva.Mária

vkt_teltemeto01.jpg

A kertészkedők a tél végi hónapokban is találnak tennivalót, ha az időjárás engedi. Ilyenkor előkészíthetjük kertünket a következő tavaszra.

Bár a téli kertnek is megvannak a maga szépségei, különösen, ha hótakaró borítja és fehérek a fák és a bokrok ágai, mégis ilyenkor már alig várjuk a tavaszt. Ha a hóvirág kinyílik, egy kis reményt ad, hogy hamarosan vége a télnek.

hovirag02.jpg

Összegyűjtöttük, mi mindent tehetünk a kertünkért ezekben a zord hónapokban is.

- A szerszámok javítása, számbavétele, ha kell, újak vásárlása.

- Száraz levelek eltávolítása a fákról, bokrokról.

- A gyep megtisztítása a ráhullott száraz levelektől, mohától.

- A megmaradt gyomok eltávolítása.

- Januárban sort keríthetünk a fakivágásokra is. Akár a fa betegsége, akár a meglévő állomány frissítése, akár építkezés, kertátalakítás miatt vágatunk ki fát, előzetesen tájékozódjunk a helyi önkormányzatnál, hogy milyen esetben vagyunk kötelesek fakivágási engedélyt kérni, és milyen feltételekkel tehetjük ezt meg.

Hosszan tartó fagymentes időben már komolyabb munkát is végezhetünk.

  - Gyümölcsfák, lombhullató fák és cserjék metszése, kivéve a kora tavasszal virágzó cserjéket. Ez utóbbiakat csak ősszel szabad visszavágni, különben levágjuk a virágot hozó ágakat. Metszeni csak fagymentes időszakban szabad!

vkt_2016_jan_metszes.jpg

- A lemosó permetezést is el lehet végezni az első hónapokban, de csak akkor, ha nincsen fagy és csapadék, és a következő napokban sem várható. A lemosó permetezést rügyfakadás előtt kell elvégezni.

- Lombhullató fák ültetését is elkezdhetjük. Nagyon fontos, hogy az ültetést fagymentes időszakban végezzük, és az előrejelzések szerint se legyen fagy az ezt követő napokban.

- Ha februárban enyhe az idő, azok a virághagymák is a földbe kerülhetnek,  amelyek ősszel nem lettek eltéve. Az ültetést legalább egy hét fagymentes időszaknak kell követnie ahhoz, hogy a hagymák gyökeret tudjanak ereszteni. A nárcisz ugyanolyan szép, mint az őszi ültetésű társai, a tulipán kicsit később virágzik, és kevesebb virágokat hoz, de érdemes a szabad helyekre eldugdosni a hagymákat.


vkt_2016_jan_hagymasok03.jpg

 

vkt_2016_jan_hagymasok04.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://viragok-kertek.blog.hu/api/trackback/id/tr258310552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása