Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

Milyen legyen a kertem?

2016. február 15. - Éva.Mária

Nincs az a kert, amit egy idő után ne kellene megújítani. Az évek során szemünk hozzászokik a látványához akkor is, ha az már nem olyan mutatós, mint amikor kialakítottuk. Mindenhol szükség lehet kisebb vagy nagyobb változtatásra, amelyre már a téli hónapokban fel lehet készülni, megtervezve a teendőket.

A régi kert átalakítása könnyebb is, meg nehezebb is, mintha tiszta lappal indulnánk. Könnyebb, mert mindenhol vannak olyan szép fák, bokrok vagy virágok, amelyek már kifejlődtek - vétek lenne megszabadulni tőlük. Nehezebb, mert jobban kell alkalmazkodnunk a meglévő adottságokhoz, fantáziánknak jobban gátat szabnak a lehetőségek.

garden-274534_1280_pixabay.jpg

Az első lépés a méretarányos alaprajz elkészítése. Nem kell mérnöki pontossággal dolgoznunk, elég, ha lelépjük a meglévő területet.

Ezután vegyük számba a meglévő növényeket, és döntsük el, mi marad, mi megy. Rajzunkba már csak az kerüljön be, amit meghagyunk.

A kerttervezés izgalmas feladat. Ha saját magunk fogunk hozzá, olcsóbb lesz és a végeredmény egyedibb, mintha külső szakembert bízunk meg vele. Vannak azonban olyan munkák, amelyekkel érdemes szakképzett kertészt megbízni. Ilyen a talajcsere, a nagyobb növények ültetése, a permetezés vagy a füvesítés.

Tervezzünk formákat!

vkt_2016_jan_atalakitas09.jpg

Ízlésünknek és a kert adottságainak megfelelően geometrikus, vagy lágyan ívelő vonalakból álló kertet tervezhetünk. Az utak, növénycsoportok, virágágyak személyiségünket tükrözzék. A növények változatos formában ültessük, magasra nyúló örökzöld elé gömb vagy terülő növény kerüljön. Rajzoljuk be tervünkbe, hova szeretnénk pázsitot, kavicsot, új növényeket, fákat, cserjéket.

Tervezzünk színeket!

vkt_2016_jan_atalakitas11.jpg

A színekkel igazán egyéni kertet alakíthatunk ki. Érdekesek az egyszínű kertek is, mint például a piros (a pirostól a bordóig a narancson át), a fehér (a fehértől a krémen át a sárgáig), vagy a lilás színekre (a rózsaszíntől a pink színen át sötétliláig) épülő kert. Ugyanígy 2-2 olyan színt is választhatunk, amelyek erős kontrasztot alkotnak, mint például a sárga és a kék, a fehér és piros, vagy a bordó és sárga.

hedge-891354_1280_pixabay.jpg

garden-flowers-1389057-1280x960.jpg

Mielőtt hozzáfogunk

A fölösleges növények eltávolítását már enyhe téli napokon is elkezdhetjük. Ilyenkor azt is vegyük figyelembe, hogy vannak-e elöregedett, beteg, esetleg balesetveszélyes fáink, mint a villanyvezetéket veszélyeztető magasra nőtt fenyő, vagy egy korhadt fa, amely rádőlhet az épületre. A fakivágást kormányrendelet, és a helyi önkormányzati rendelet szabályozza. Ugyanígy a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni a telekhatártól való ültetési, telepítési távolságokról. Általánosságokban elmondható, hogy az ültetett fa, cserje, növény a szomszédos ingatlan lakóit nem zavarhatja.

Távolítsunk el minden lomot a kertből, amelyet már évtizedek óta rakosgatunk, hogy jó lesz valamire. Ha eddig nem hasznosítottuk, ezután sem fogjuk!

A kevesebb néha több

A kertekre is igaz, mint a lakásra, hogy nem érdemes összezsúfolni mindent, ami tetszik. Ha a környezet és az épület önmagában is szép, kevesebb növény is elegendő.

vkt_2016_jan_hagymasok05.jpg

holiday-house-177401_1280_pixabay.jpg

Gondoljunk a télre is!

Ezen az éghajlaton örökzöldek nélkül nem kert a kert. Gondoskodnak a jó levegőről, kiemelik a színes virágok szépségét, önmagukban is díszítenek - különösen télen, amikor a lombhullató fajták kopáran "díszelegnek".

A lassan növő örökzöldek mellé ültessünk gyorsan növőket is, ha azt akarjuk, hogy rövid időn belül zöld legyen a környezetünk. Az örökzöldek is lehetnek változatosak, ha más-más formájú és más-más árnyalatú növényt ültetünk. A fenyő piros tobozaival tavasszal díszít, de zöld színe egész évben megmarad. Az örökzöldeknek köszönhetően télen is szép marad a kertünk. Mindig van valami, amiben gyönyörködhetünk.

Az öreg, kiszáradt fákra vagy falakra futtatott borostyán, az ősszel pirosra színeződött cserjék enyhítik a tél szürkeségét.

vkt_2016_jan_atalakitas1_fenyo.jpg

vkt_2016_jan_atalakitas10.jpg

vkt_2016_jan_atalakitas08.jpg

A kert értünk van

A kert nem csak a szemet-lelket gyönyörködteti, hanem a kikapcsolódás, a pihenés helye is. Alakítsunk ki igényeinknek megfelelően olyan helyeket, ahol napozhatunk, olvashatunk, vendégeket fogadhatunk, vagy süthetünk-főzhetünk. Néha pár négyzetméter is elég, hogy kellemesen érezzük magunkat.

vkt_2016_jan_atalakitas01.jpg

vkt_2016_jan_atalakitas12.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://viragok-kertek.blog.hu/api/trackback/id/tr397165527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása