Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

10 dolog a leanderekről

2014. május 26. - Éva.Mária

Ha mediterrán hangulatot szeretnénk kertünkben, teraszunkon, erkélyünkön, ültessünk leandert! Kora nyártól késő őszig virágzik fehér, sárga, rózsaszín, pink, lilás-bordó színekben.

 leander01.JPG

1. Ültessük át!

Ha készen vásárolunk leandert, számíthatunk rá, hogy pár hét alatt kinövi azt a virágcserepet, amiben vettük. Ilyenkor át kell ültetni egy mérettel nagyobb edénybe. A legalkalmasabb erre a műanyag virágcserép, mert ebben a növény nehezebben szárad ki. Mivel gyökerei hosszan lenyúlnak, mély edényt válasszunk számára. Az agyagcserép elvezeti a vizet a növénytől, így hamarabb kiszárad a talaj. Minél terebélyesebb a virágunk, annál könnyebben felborul szeles időben. Tegyük a virágcserepet egy nagyobb virágládába, hogy ezt elkerüljük.

 2. Nem mindegy, milyen a virágföld

Megfelelő virágföldről is gondoskodjunk, erre legalkalmasabb a leander- és pálmaföld, a C típusú, enyhén lúgos föld, vagy az általános virágföld. Az általános és a pálmáknak ajánlott virágföld 1-1 arányú keveréke nálunk jól bevált.

 leander02.JPG

3.Kell-e sok víz és tápoldat?

A közhiedelemmel ellentétben a cserépben, dézsában tartott leander vízigényes. Ha száraz a talaja, azt azzal jelzi, hogy levelei elsárgulnak, lehullanak. Legalább hetente tápoldatozzuk speciális, leanderek számára árusított oldattal, vagy időnként virágzásindító tápoldattal.

 4. Könnyű szaporítás otthon is

Erre a legalkalmasabb időszak a május-június. Vágjunk 10-30 cm-es ágakat, az alsó leveleket távolítsuk el. Állítsuk vízbe, lehetőleg sötét üvegbe, napos helyre. 5-6 hét múlva jelennek meg az első gyökerek. Várjuk meg, amíg a gyökerek megerősödnek, és ültessük el növényünket.

 5. A napfény szerelmese

Ez a virág a napfény szerelmese, de a fiatal növények érzékenyek még a forróságra. Amíg extrém meleg van, érdemes félárnyékos helyre tenni őket. A fiatal növényeket ne állítsuk a tűző napfényre, először tegyük védett, félárnyékos helyre.

 leander05.JPG

6. A gondozást meghálálja

A leszáradt virágokat egyenként kell eltávolítani, de ha egy „csokor” lenyílott, azt le kell vágni, hogy ezzel új virágok növesztésére serkentsük a növényt.

 7. Vigyázat, mérgező!

Mielőtt megvásároljuk, vagy szaporítjuk, jó tisztában lenni azzal, hogy a leander minden része mérgező. Ahol kisgyermek van, fokozottan ügyelni kell arra, hogy ne egyen a növényből, ha hozzányúlt, ne vegye a kezét a szájába. Az alapos kézmosás nagyon fontos! Ápolásához érdemes kesztyűt használni!

 leander04.JPG

8. Fontos a növényvédelem

Sajnos a betegségek is megtámadhatják a növényt. Ezt a legjobb permetezéssel megelőzni. Ha kertünk van, az általános a gomba és atkaellenes permetezés nekik is használ, főleg, ha a szer lombtrágyával van dúsítva. Ha teraszon, erkélyen tartjuk, speciális szereket vegyünk annak megfelelően, hogy atka, pajzstetű, levéltetű vagy penészgomba támadja-e meg virágunkat.

feher_leander_blog.jpg

 9. Hová tegyük télen?

Ősszel gondoskodjunk megfelelő helyről a teleltetéshez! Ez legyen fagymentes, és lehetőleg világos hely. Ilyenkor vissza lehet metszeni a növényt. Az őszi metszés előnye, hogy tavasszal a virágzás jóval hamarabb indul be. Télen is öntözzük meg időnként, éppen csak annyira, hogy ne száradjon ki a talaj.

 10. Csak kertészetből vegyünk leandert!

Nehéz ellenállni a csábításnak, hogy a nyaralásból leander ágakat hozzunk haza, hogy aztán itthon meggyökeresedjenek. Ne tegyük! Ezzel leander betegségeket hurcolhatunk be! Érdemes olyan helyen vásárolni ezt a virágot, ahol szakszerű növényvédelemmel látták el a nevelés során.

© Szöveg és fotó: Sz. Banadics Éva

 

A bejegyzés trackback címe:

https://viragok-kertek.blog.hu/api/trackback/id/tr796210797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása