Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

Így védekezz a hőség és az erős napsugárzás ellen!

2014. július 21. - Éva.Mária

Tombol a nyár, örülünk a melegnek és a napsütésnek, de néha a jóból is megárt a sok. Az átlagosnál magasabb hőmérséklet és az erős UV sugárzás ellen védekeznünk kell. Különösen a legkisebbeket kell óvnunk, de a felnőttek is kerüljék lehetőség szerint a tűző napot a déli és a kora délutáni órákban.

hoseg_vkt02_freeimages.jpg

Védd a bőrödet az erős naptól!

Az UVB sugarak a bőr felső rétegébe jutva szép barna színt adnak, ám a leégést is nekik köszönhetjük, sőt felelősek lehetnek a bőrrák kialakulásáért is. Az UVA sugarak a bőr mélyebb rétegeibe hatolnak, kis mennyiségben jót tesznek a csontképződésnek, stimulálják az immunrendszert, de napallergiát okozhatnak, és kiválthatják a bőr korai öregedését is.

Védjük a bőrünket könnyű ruházattal, a szabadon maradó felületeket kenjük be fényvédő krémekkel. Borult időben is le lehet égni, az ultraibolya sugárzás 90 százaléka átjut a felhőkön. Amikor naptejet vásárolunk, nézzük meg, hogy egyaránt véd-e UV-B és UV-A sugaraktól. Ezeket a készítményeket naponta többször is kell használni, így jó, ha mindig nálunk van egy fényvédő krém.

Délben ne sétálj a kicsivel!

A csecsemőknek még vékony a koponyacsontjuk, ezért védtelenebbek a magas hőmérséklettel és a tűző nappal szemben. Intézzük úgy a napi teendőket, hogy lehetőleg a reggeli és az esti órákban menjünk ki velük. Ruházatuk legyen könnyű, természetes anyagból készült, kerüljük a szűk ruhákat és a túlöltöztetést. Egy könnyű sapka vagy textilpelenka a lábacskákra is nyújt egy kis védelmet.

Kisgyermek ne játsszon tűző napon, különösen 10 és 16 óra között ne engedjük ezt. Sűrűn itassuk, akkor is, ha nem szomjas, akár kortyonként is. A folyadék lehet szobahőmérsékletű babavíz, cukrozatlan gyümölcslé.

A gyermekeknek készített fényvédő krémek magas faktorszámúak, ez akár az egész családnak is jó lehet. A csecsemőket nehéz bármilyen fényvédő krémmel bekenni, mert szívesen megkóstolják, lenyalják bőrükről, beledörzsölik a szemükbe.

hoseg_vkt_freeimages_fb04.jpg

Extrém meleg a gépkocsikban

A gépkocsik pár perc alatt felforrósodnak a tűző napon.A tetejük a klíma bekapcsolása után még percekig ontja a meleget. Kezdjük a hűtést egy alapos átszellőztetéssel, és mielőtt a kisgyermeket beültetjük, hűtsük le a kocsit a klímával. Tegyünk árnyékolót a gyermekülés mellé az ablakra. Soha, egyetlen percre se hagyjuk a gyermekeket a kocsiban egyedül!

Ha hosszabb útra indulunk, és klímát használunk, ennek megfelelően öltöztessük a csecsemőket. Könnyű, jól szellőző, de nyaknál zárt felsőt, és vékony nadrágot adjunk rá. A legkisebbekre mindig csak egy réteggel több ruhát adjunk, mint amennyit mi felveszünk.

Fogyassz minél több folyadékot!

hoseg_vkt03_freeimages.jpg

Napozáskor ne csak a bőrünkre gondoljunk, hanem arra is, hogy izzadunk, így folyadékot és sót veszít a szervezetünk. Ezt lehűtött, de nem jeges, jó minőségű csapvíz, ásványvíz, gyümölcslé, tea fogyasztásával pótolhatjuk. A kávéfogyasztást ne számítsuk bele a folyadékfelvételbe, mert vízhajtó hatású.

Különösen azok ügyeljenek a megfelelő folyadékpótlásra, akiknél nem választás kérdése, hogy a szobában vagy a szabadban töltik a napot. Ők az építőiparban, az utakon, parkokban dolgozók. Akkor is igyanak néhány kortyot, ha nem szomjasak. A minimális folyadékfogyasztás számukra naponta 2,5-3 liter. Meleg munkahelyeken is gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű innivalóról.

Ilyen a napszúrás

hoseg_vkt01_freeimages.jpg

Nem csak a bőrünket károsíthatja az erős napfény leégéssel vagy hosszú távú károsító hatással, de könnyen napszúrást is kaphatunk. Ilyenkor a fej hőmérséklete meghaladja a test hőmérsékletét. Az agyhártya izgalma miatt fejfájás, hőemelkedés, láz, szédülés, kábultság, fénykerülés, súlyos esetben magas láz, tarkómerevség, tudatzavar léphet fel.

Enyhébb esetben kezelése lázcsillapítással, folyadékpótlással, hűvös, sötét szobán való pihenéssel történik. Súlyos esetben kórházi ellátásra is szükséges lehet. Napszúrásra hajlamosít az idős kor, a szabadban végzett fizikai munka, vagy a túlzott napozás. Ezért különösen legyünk óvatosak, ha vízparton nyaralunk, a víz hűsítő hatása miatt nem érzékeljük a forróságot. A gyermekeknek sűrűbben, de időnként a felnőtteknek is iktassunk be egy-egy hűsölést az árnyékban.

Szöveg: Sz. Banadics Éva

Fotó: freeimages.com

A bejegyzés trackback címe:

https://viragok-kertek.blog.hu/api/trackback/id/tr676529543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása