Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

9 tavasszal virágzó cserje és díszfa

2015. február 18. - Éva.Mária

freeimages_blog.jpg

Bemutatunk 9 mutatós virágzó cserjét, fát, amit érdemes a kertünkbe telepíteni.

Vérszilva (Prunus cerasifera)

Egyszerű és csodálatos díszfa. A vérszilvák a cseresznyeszilva vörös levelű változatai. Tavasszal halvány rózsaszín virágaival, a tél beálltáig bordó leveleivel díszít. Nagyon gyorsan nő, de nem túl nagy méretű, és egyszerű rokonától eltérően nem terem rajta szilva. Hogy egész évben szép és egészséges legyen, a rendszeres növényvédelemről és az öntözésről gondoskodni kell.

verszilva.JPGVérszilva, fotó: sz.b.é.

 

Közönséges mahónia (Mahonia aquifolium)

A közönséges mahónia ismert és népszerű örökzöld cserje. Illatos virágai áprilisban jelennek meg. Ültetéskor számítani kell arra, hogy később terebélyesre nő. A Közönséges mahónia nagyon szép oszlopok, falak mellett. Sárga, illatos virágai már messziről felhívják magukra a figyelmet.

mahonia01_blog.JPGMahónia, fotó: sz.b.é.

 

Vörös levelű díszalma (Malus royalty)

A vörös levelű díszalma különlegessége, hogy sötétbordó virágai és barnásvörös, fényes, levelei egyszerre jelennek meg. Így bíborszínben pompázik az egész fa. Apró sötét termése a következő évig a fán marad. Nem túl magasra növő, kiskertekbe való díszfa, laza ágrendszerrel. Olyan látvány virágzáskor, hogy megéri beszerezni. A napos helyet, a jó vízelvezető talajt szeretni. Nyáron időnként öntözzük bőségesen.

voroslevelu_diszalma01_blog.JPG Vöröslevelű díszalma, fotó: sz.b.é

 

Babarózsa (Prunus tribola)

A babarózsa vagy szilvarózsa a tavasz egyik legszebb virágzó díszcserjéje, virágait lombfakadás előtt hozza. Nagyon szép a törzsbe oltott változata, ilyenkor a törzse nem növekszik, csak a lombja. A babarózsa az új hajtásokon hozza virágait. Ha azt akarjuk, hogy a következő évben is tömve legyenek az ágak virággal, virágzás után vissza kell metszeni. Ha az ágakat 15-20 centiméteresre visszavágjuk, pár hét alatt friss, zöld hajtásokat hoz egészséges ágakkal, levelekkel. Ezeken az új hajtásokon jelennek meg a következő év tavaszán a virágok.

babarozsa02_blog.jpg Babarózsa, fotó: sz.b.é.

 

Díszalma (Malus van Esseltime)

Díszalma számos változata közül ez a sötét rózsaszín kiemelkedik. Levelei zöldek, bimbója sötét rózsaszín, kinyílva rózsaszín. A fotón egy különleges, törzsbe oltott változat látható. Különlegessége, hogy törzse nem nő tovább, csak az ágai. Kiskertekbe ültetve ideális a mérete miatt.

diszalma01_blog.jpg Díszalma, fotó: Budavári Gabriella

 

Törpe mandula cserje (Prunus trenella)

A természetben is megtalálható cserje - amely szigorúan védett - nemesített változata. Apró rózsaszín virágait lombfakadáskor, március-áprilisban hozza. A meleget, szárazságot, a sovány talajt jól tűri.

torpe_mandula_cserje_blog.jpgTörpe mandula cserje, fotó: Budavári Gabriella

 

Japánbirs (Chaenomeles japonica)

Kedvelt kora tavaszi cserjénk a japánbirs. Egyszerű, de csodálatos virágait lombfakadás előtt hozza. Legismertebb a téglapiros változata, de barackszínű, és fehér színben is megtalálható. Szoliternek, vagy örökzöldek közé is ültethetjük. Nem nő túl nagyra, mindössze 1-1.5 méteres magasságot ér el. Vízigényes cserje, tavasztól őszig öntözzük, ha száraz helyen van. Ha azt akarjuk, hogy dúsan virágozzon, napos helyre ültessük. Csak virágzás után lehet metszeni, különben levágjuk a virágrügyeket. A késő tavaszi metszésnél vágjuk le a túlnyúló, vagy az egymást keresztező ágakat.

japanbirs02_blog.JPGJapánbirs, fotó: sz.b.é.

 

Gyöngyvessző (Spirea)

A gyöngyvesszők különböző változatai (spirea nipponica, spirea vanhouttei) kedveltek a kiskertekben. Tavasszal nyíló cserje, könnyeden ívelő ágaival, levélzetével egész nyáron díszít. Lombhullató, de tavasszal nagyon hamar kihajt. Talajra nem igényes, gyorsan nő, sűrű lombja jól takar. Virágzáskor gyönyörű, uralja a kertet.

feher_spirea_blog.jpgGyöngyvessző, fotó: Budavári Gabriella

 

Aranyfa (Forsythia)

Az aranyfa, vagy aranyvessző, melyet a népnyelv aranyesőnek hív, a legkorábban nyíló cserjénk. Gyors növekedésű, mutatós, talajban nem válogatós. Ha ültetéskor tőzeget keverünk földjébe, azt meghálálja. A napos, esetleg félárnyékos helyeket szereti. Metszeni csak virágzás után lehet. Ilyenkor formára vághatjuk, vagy visszametszhetjük, ügyelve arra, hogy minél több elágazást hagyjunk meg, mert így lesz majd tömör bokor.

aranyvesszo_freeimages_blog.jpgAranyfa, fotó: freeimages.com

 

A díszfákat, cserjéket szabad gyökerű, vagy konténeres formában árusítják. Szabad gyökerű növényeket csak ősszel és kora tavasszal ültethetünk, amíg nem melegszik fel az idő. Konténeres növényeket bármikor telepíthetünk, de ha azt akarjuk, hogy biztosan megmaradjanak és szépen fejlődjenek, ne várjuk meg ezzel sem a meleget. Vásárlásnál nézzük meg, elég egyenes-e a törzs, az ágak arányosan helyezkednek-e el a törzsön, nem látjuk-e betegségek tüneteit rajta. Kérdezzünk rá arra is, milyen gyors növekedésre számíthatunk, milyen talajt és fényviszonyokat igényel, hogyan kell gondozni. Sokszor nehéz ellenállni a kísértésnek, és a kertészeti árudákban látott szépségeket azonnal hazavinnénk, de csak a kertünk adottságainak megfelelő növényeket vegyük meg! A szabad gyökerű fákat, cserjéket ültetés előtt áztassuk vízbe. Az ültetőgödör a gyökérzetnek megfelelő nagyságú legyen, és ültetés után bőségesen öntözzük meg.

© Szöveg:Sz. Banadics Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://viragok-kertek.blog.hu/api/trackback/id/tr427176619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása