Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

Álomszép krókuszok a márciusi kertben!

2015. március 04. - Éva.Mária

krokusz00_blog.JPG

A március az első tavaszi virágok hónapja. Az álomszép krókuszok hagymáját ősszel érdemes a földbe tenni, hogy tavasszal ilyen szépek legyenek. Vékony, csíkos, zöld levelei már tél végén megjelennek, az első meleg napsütés pedig gyönyörű virágait is előcsalja. Élénksárga, halványlila vagy fehér szirmai szinte kivirítanak a még téli hangulatot áraszó, fakó kertből.

Apró hagymáit ősszel kell elültetni, kb. 10 cm mélyen a talajba. Tehetjük örökzöldek közé, cserjék alá, virágágyásokba. Ha ültetés után fenyőmulccsal takarjuk le a hagymákat, az védi a téli nagy fagyoktól. Tavasszal utat talál magának a fenyőkéreg között is, ami kiemeli a virágok szépségét. A botanikai krókusz (Crocus chrysantus) apró, lilás virágaival örökzöldek mellett mutat jól, míg a nagyvirágú hibridek nagy virágait fenyő alá is ültethetjük, akár félárnyékban, árnyékban is virágoznak.

Telepíthetjük a hagymákat színenként, vagy akár vegyesen is. A gyepbe való ültetést nem ajánljuk sem esztétikai, sem gyakorlati szempontból. Akadályozzák a gyep karbantartását, a levelek leszáradásáig nem tudunk füvet vágni, a hagymáknak pedig nincs szükségük a folyamatos öntözésre.

A krókusz vékony, csíkos levelei enyhe teleken sokszor már télen kibújnak a földből. Nem kell félni, nem fagynak le! Napos, félárnyékos helyeken tavasszal egymás után hozza gyönyörű virágait. Először a sárga krókuszok virágoznak, majd a fehér, végül a lila árnyalatúak. Ha rájuk rásüt a nap, kinyitják szirmait, majd este összecsukják. Ha többféle krókuszt ültetünk, más-más fajtát és színűt, hetekig ragyognak kertünkben.

 krokusz01_blog_2.JPG

 

krokusz07_blog.JPG

 

krokusz05_blog.JPG

 

krokusz04_blog.JPG

 

krokusz_regi_04.JPG

 

krokusz02_blog.JPG

 

krokusz06_blog.JPG

 

krokusz08_blog.JPG

 

krokusz_regi_06.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://viragok-kertek.blog.hu/api/trackback/id/tr57241397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása