Virágok, kertek, természet

Virágok, kertek, természet

Márciusban ültess virágzó fákat!

2013. március 04. - Éva.Mária

voros_diszalma03_800.JPG

Március a faültetés ideje, helyet kaphatnak kertünkben a virágzó fák és cserjék. Ha elszalasztottuk ősszel az alkalmat az ültetésre, most még bepótolhatjuk. Szabad gyökerű fákat csak március elején ültethetünk, amikor még nincs meleg. Később inkább konténeres példányokat találunk a kertészetekben.

A faültetést jobb, ha szakemberre bízzuk, aki tudja, hogy az egyes fát milyen mély kell ültetni, kell-e az ültetőgödörbe tőzeget, tápanyagot tenni. A fa beállítása is gyakorlott kezeket igényel, mert a ferdén, vagy túl mélyen ültettet növény nem szép látvány.

Vásárlásnál nézzük meg, elég egyenes-e a törzs, az ágakon, leveleken nincsenek-e betegségek tünetei, az ágak arányosan helyezkednek-e el a törzsön. Kérdezzünk rá arra is, milyen gyors növekedésre számíthatunk. Vannak rekord növekedésű fák, mint a császárfa, és vannak lassabban kifejlődő példányok is, mint a selyemakác.

A korán virágzó fák közül öt népszerű, mutatós, és általában könnyen beszerezhető és árban elérhető növényt választottunk.

Vörös levelű díszalma

voros_diszalma07_800.JPG

Akkor szép a kert, ha különböző színű növényeket ültetünk egymás mellé. A vörös levelű díszfák egyetlen kertből sem hiányozhatnak, különösen ott mutatnak jól, ahol örökzöldekkel társítjuk.

A vörös levelű díszalma különlegessége, hogy sötétbordó virágai és barnásvörös, fényes, levelei a virágokkal egyszerre jelennek meg. Így bíborszínben pompázik az egész fa. Apró sötét termése a következő évig a fán marad.

voros_diszalma04_800.JPG

 Törzses babarózsa

borito_marc3.jpg

A babarózsa vagy szilvarózsa (Prunus tribola) tavasz egyik legszebb virágzó díszcserjéje, virágait lombfakadás előtt hozza. Nagyon szép a törzsbe oltott változata, ilyenkor a törzse nem növekszik, csak a lombja.

A babarózsa az új hajtásokon hozza virágait. Ha azt akarjuk, hogy a következő évben is tömve legyenek az ágak virágokkal, virágzás után vissza kell metszeni. Ha az ágakat 15-20 centiméteresre visszavágjuk, pár hét alatt friss, zöld hajtásokat hoz egészséges ágakkal, levelekkel. Ezeken az új hajtásokon jelennek meg a következő év tavaszán a virágok.

 Vérszilva

verszilva03_800.JPG

Egyszerű és csodálatos. A vérszilva tavasszal halvány rózsaszín virágaival, a tél beálltáig bordó leveleivel mutatós díszfa. Nagyon gyorsan nő, és egyszerű rokonától eltérően, nem terem rajta szilva. Hogy egész évben szép és egészséges egyen, a rendszeres növényvédelemről és az öntözésről gondoskodni kell.

verszilva04_800.JPG

 Liliomfa

liliomfa01_800.JPG

A magnolia, vagy liliomfa kora tavasszal virágzik, még lombfakadás előtt. Ültetéskor érdemes tőzeggel keverni a földet, mert a savanyú talajt szereti. A magnólia cserje kedvelt a díszkertekben is, mert nem nő túl nagyra, virágzáskor a kert dísze. A magasra növő magnólia fa inkább parkokba, nagyobb kertekbe ültetendő. A liliomfa nem tévesztendő össze a tulipánfával!

liliomfa07_800.JPG

  Cseresznye

cseresznye02_800.JPG

A gyümölcsfáknak is helye van a díszkertben. A cseresznye fehér virágtengerével az egyik legszebb virágú gyümölcsfánk

cseresznye01_800.JPG.

A bejegyzés trackback címe:

https://viragok-kertek.blog.hu/api/trackback/id/tr455116885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása